Babiš selhává a s občany jedná jako s chovanci nápravného zařízení, zní z ODS

Domácí 13. října 2020 | 16:40 — Ilona Cílková
Vláda by na konci nouzového stavu měla požádat o důvěru Poslaneckou sněmovnu. Pokud to neudělá, jsme připraveni vyvolat hlasování o nedůvěře vlády, uvedl předseda ODS Petr Fiala. Podle Miroslavy Němcové vláda s občany nezachází jako s někým, kdo si je najmul do služby, ale jako s nějakými chovanci nápravného zařízení.
Další 3 fotografie v galerii
Občanští demokraté prosí všechny občany, aby se chovali odpovědně / Facebook ODS

Vláda a osobně premiér jsou zodpovědní za fatální nepřipravenost České republiky na druhou vlnu pandemie, podcenění situace, chaos, ale i následné ekonomické škody. Přestože kapacity a schopnosti České republiky čelit epidemii byly dostatečné, vláda je během posledních měsíců promrhala, zní v úterním prohlášení ODS.

„To, co se odehrává v posledních dnech, je neskutečné. Na konci nouzového stavu by měla vláda požádat o důvěru Poslaneckou sněmovnu. Pokud to neudělá, je ODS připravena vyvolat hlasování o nedůvěře vládě," sděli Fiala. „Opatření jsou zjevně dělána bez relevantních dat, která opakovaně žádáme. Vláda ani včera nepředložila žádná data, která by zdůvodňovala, proč ke konkrétním krokům přistoupila. Premiér a vláda opakovaně lhali veřejnosti. Minulý týden jsme se ještě snažili věřit, že vláda rozhoduje podle predikcí, analýz a dat. Včerejšek nás definitivně přesvědčil, že tomu tak není."

Občanští demokraté ve svém prohlášení prosí všechny občany, aby se chovali odpovědně. Poslední vládní opatření jsme vzhledem k vážnosti situace nuceni respektovat, ale nemůžeme se za ně postavit. Zejména úplné uzavření základních škol považujeme za neodůvodněné. Velkým selháním je i to, že vláda nepředložila současně návrh okamžitých kompenzací pro lidi a firmy, které opatření vlády postihla. Restrikce bez kompenzací uvrhnou statisíce lidí do existenčních problémů. Kompenzace měly být už dávno připraveny. Když to vláda nedokáže, jsme připraveni jí v tom pomoci nebo to udělat za ni.

Nespokojenost s vládou dlouhodobě vyjadřuje nově zvolená senátorka Miroslava Němcová. Podle ní měla vláda hodně času, vzala si půl bilionu z peněz daňových poplatníků a neudělala vůbec nic. „Považuji tuto vládu za naprosté neštěstí pro tuto zemi. Kdyby měla trochu cti v těle, tak zítra jde do sněmovny a žádá o důvěru, protože se ukazuje, že tuto zemi nemá vést ani jeden jediný den," říká Němcová. Podle senátorky je to ukázka zoufalé vlády, která dělá nesmyslné, nedomyšlené a nepřipravené kroky. A s námi občany nezachází jako s někým, kdo si je najmul do služby, ale jako s nějakými chovanci nápravného zařízení.

Podle Alexandra Vondry premiér neví ani proč, a neví ani kam dál. Říká, že má poslední "pokus". Jenže lidé této země si nezaslouží, aby na nich vláda testovala své experimenty. V životním zájmu naší země není tohle utrpení snášet další rok. Škody hospodářské, politické, společenské i morální budou příliš velké. Babiš a jeho chaotický systém by měl skončit. Čím dřív, tím líp. Budoucí hejtmanka vyzvala lidi, aby přestali sledovat prezidenta Zemana.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu