Bill Gates o konci pandemie. Kdy se podle něj vrátí život do normálu a na čem to bude záviset

Domácí 07. října 2020 | 06:54 — Ilona Cílková
Současný nárůst pozitivně testovaných nejen v Česku ukazuje, že další prognóza, kdy pandemie skončí a obnoví se život bez omezení, je složitá. Vědci naznačují, že počty budou kolísat nahoru a dolů, ať už nazýváme tento nárůst druhou vlnou, nebo jen pokračováním vlny první.
Další 4 fotografie v galerii
Konec pandemie určí více faktorů / Depositphotos

Kdy se život vrátí do normálu a na čem to závisí? Podle spoluzakladatele Microsoftu Billa Gatese jsou ve hře dva faktory. Záleží na prosperitě země a na široce dostupné vakcíně.

Bohaté země by se mohly přiblížit k předpandemickému stavu koncem příštího roku. V rozhovoru s listem The Wall Street Journal to řekl Gates. Odhad ovšem podmínil tím, že bude široce dostupná účinná vakcína proti nemoci COVID-19. „Koncem příštího roku by se situace mohla vrátit víceméně do normálu, tedy v nejlepším možném případě,“ uvedl čtyřiašedesátiletý Gates na virtuálním summitu generálních ředitelů pod záštitou WSJ.

„Stále nevíme, zda tyto vakcíny budou fungovat,“ poznamenal. „Navýšení kapacit zabere nějaký čas. Také rozdělení v rámci USA a mezi Spojenými státy a dalšími zeměmi bude velkým zdrojem svárů,“ dodal.

Za favority v závodu o schválení vakcíny na Západě jsou označovány látky vyvíjené americkou farmaceutickou společností Pfizer ve spolupráci s německou biotechnologickou firmou BioNTech a britskou AstraZenecou ve spolupráci s vědci z Oxfordské univerzity. Šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus dnes uvedl, že vakcína proti nemoci COVID-19 by mohla být připravená už koncem letošního roku.

Gates, kterému Microsoft vydělal jmění, dosud vložil 36 miliard dolarů do Nadace Billa a Melindy Gatesových, která se zaměřuje na boj s extrémní chudobou a špatnou zdravotní péčí. Šestnáct farmaceutických firem v září s nadací podepsalo dohodu, čímž se podle Gatese zavázaly, že bezprecedentně zvýší produkci a zajistí, aby se vakcína dostala do obecné distribuce co nejdříve.

Rusko se v srpnu stalo první zemí na světě, která schválila protikoronavirovou vakcínu. Látka byla testována na lidech méně než dva měsíce a rozsah a dostatečnost testů zpochybnili západní experti. Podle některých Rusko v této otázce před vědou a bezpečností upřednostňuje národní prestiž.

„Také jednáme s Ruskem a Čínou,“ uvedl Gates. „Žádná z jejich vakcín ale není ve třetí fázi testů, na které by dohlížel vysoce uznávaný regulátor,“ dodal. Gates prohlásil, že z vědeckého hlediska jsou ruské a čínské vakcíny naprosto opodstatněnými projekty, avšak absence respektované studie z třetí fáze testování může snížit atraktivitu těchto vakcín v zahraničí. „Západní firmy mají náskok v provádění této třetí fáze testů, takže pokud vyjdou a (vakcíny) budou nabízeny za nízkou cenu, tak pochybuji, že se z Číny a Ruska bude vyvážet hodně vakcín," řekl.

V USA je nyní podle Gatese nutné snížit váhavost a dosáhnout toho, aby se lidé nechali očkovat, až bude vakcína dostupná. Vědci mají jasno. Poškození organismu koronavirem je mnohem rozsáhlejší, než se předpokládalo.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu