Byl přesvědčený, že vyhraje. Teď je na odstřel

Domácí 04. října 2020 | 08:27 — Ilona Cílková
Lidovci v kraji získali přes 18 procent, na vítězství to ale nestačilo. Těsně je předběhlo hnutí ANO v čele se starostou Rožnova pod Radhoštěm Radimem Holišem. Současný zlínský hejtman Jiří Čunek po volebním klání řekl, že je s výsledky velmi nespokojen.
Další 3 fotografie v galerii
Nedokázal jsem lidem vysvětlit novou zlínskou nemocnici, vyčítá si Čunek / Česká televize

„Myslel jsem, že vyhrajeme," prohlásil dosavadní hejtman těsně po vyhlášení výsledků.

Lidovcům se nepodařilo obhájit v krajských volbách vítězství z předchozích voleb v roce 2016 a s ANO prohráli o několik set hlasů. Obě strany získaly po 9 křeslech ve 45-členném zastupitelstvu. Třetí skončili Piráti.

Podle dosavadní situace to vypadá tak, že do koalice spolu s největší pravděpodobností nepůjdou ANO a KDU-ČSL. Proti lidovcům se vymezili i Piráti, v nejlepším vztahu není KDU-ČSL ani třeba s ČSSD.

Hlavním tématem krajských voleb byl projekt nové nemocnice, kterou Čunek prosazoval a získal pro něj jen těsnou podporu. Stavba nové nemocnice za odhadovaných osm miliard korun měla řadu kritiků, nesouhlasilo s ní ani hnutí ANO, které bylo s lidovci v koalici. Čunek v sobotu přiznal, že projekt lidem zřejmě nedovedl vysvětlit. „To je určitě moje chyba,“ řekl hejtman.

Propad zaznamenala nezaznamenala jen KDU-ČSL, ale i osobní preference hejtmana. Podle Čunka je za tím jeho povaha. „Jsem člověk, který jde hodně za svým cílem, ten cíl byl asi pro mnohé příliš velký. Nechci se srovnávat s Baťou, ale ve Zlíně měl ohromné problémy a až se stal starostou, tak je překonal. Fakt je, že možná osm miliard korun za nemocnici je pro lidi něco nepředstavitelného a říkají si, že oni si to nemohou dovolit. Chápu, že lidé nerozumějí penězům, byť někteří říkají, že ano. Těm miliardám. Že se z velkých peněz dají šetřit i dělat velké peníze. Mnoho lidí to neumí. V tom je projekt komplikovaný. Menší projekty lidé dokáží pochopit víc," uvedl zklamaný hejtman pro iDNES. Jermanová se zachraňuje před volbami. Nabízí půjčku živnostníkům.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu