Statistiky jsou nepřesné, připustil Prymula a zmínil neuvěřitelné číslo

Domácí 27. září 2020 | 12:35 — Ilona Cílková
Dosavadní opatření proti šíření koronaviru zatím v Česku nepřinesla pokles nakažených. Ministerstvo zdravotnictví proto plánuje v nadcházejícím týdnu představit další. Nový šéf resortu Roman Prymula řekl, že se zaměří na omezení shromažďování více lidí. Zmínil, jak je to se statistikami hospitalizovaných.
Další 3 fotografie v galerii
Roman Prymula řekl, že se zaměří na omezení shromažďování více lidí / Česká televize

Hosté nedělní Partie Terezie Tománkové diskutovali také o kapacitách tuzemských nemocnic a o tom, zda by veřejnost měla mít přehled, jak jsou kapacity aktuálně naplněny. „Doufám, že lůžek bude dostatek," řekl Vlastimil Válek s tím, že je nutné informace o volných lůžkách podávat. Veřejnost by podle něho měla mít data, aby se uklidnila. Chápe ale, že by neměla mít detailní přehled o struktuře kapacit jednotlivých nemocnic. „Jsou nemocnice, které mají vynikající pověst a pak jsou nemocnice, které mají špatnou pověst,“ doplnil. Může se totiž stát, že pacient bude trvat na tom, aby byl převezen do té kvalitnější nemocnice.

Ani Roman Prymula si nemyslí, že je dobré mít data o každé nemocnici dostupná v on-line režimu. „Ta data by měly mít k dispozici nemocnice, protože musí vědět přesně, kam mají vézt pacienta. Aby měli garanci, že jim tam pacienta vezmou,“ řekl ministr zdravotnictví. Podle něho také není možné, aby nemocnice držely volné kapacity pro pacienty s covidem několik týdnů, aby se netlumily jiné plánované výkony. Veřejnosti pak chce přehled nemocničních kapacit zveřejňovat jednou týdně.

Prymula také zmínil, jak je to se statistikami hospitalizovanými na covid-19. Až 40 procent hospitalizovaných na specializovaných "covidových" lůžkách sice leží s covidem, ale jsou bez příznaků a v podstatě žádnou léčbu nepotřebují! V nemocnici jsou proto, že není kam je umístit. Podle ministra se jedná o tzv. sociální pacienty.

Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly nás v příštím týdnu čeká omezení shromažďování na deset až dvacet osob. Je to prý nezbytný krok k zásadnímu omezení šíření koronavirové nákazy. „Myslím, že mezi deseti a dvaceti lidmi s tím, že odlišnosti budou pro svatby," řekl k již avizovaným protiepidemickým opatřením ministr zdravotnictví Roman Prymula. Opatření budou vyhlášena pravděpodobně ve středu nebo v pátek.

Jak postupuje Ústavu zdravotnických informací a statistiky při zveřejňování dat? Podle Romana Prymuly z dat ÚZIS vyplývalo, že nárůst počtu nakažených lze očekávat, byť ne v nějakých katastrofických řádech. „Že bude druhá vlna, řešíme několik měsíců,“ kontroval Vlastimil Válek s tím, že premiér Andrej Babiš situaci podcenil. „Zajímalo by mě, kdo panu premiérovi poradil, že je zbytečné nosit roušky do škol, a proč je pan doktor Maďar špatný odborník a špatně radí ministrovi a proč pan docent Maďar pak odešel,“ řekl Válek. Já jsme u toho nebyl, takže nevím, opáčil Prymula.

Politici mluvili i o vysokých školách. „Nebyla šťastná ta forma, jakou hygiena vyhlásila zavření Masarykovy univerzity. Jsem pro to, aby distanční výuka byla nejméně po dobu jednoho měsíce. Možná se ptejme, zda je to nutné u prvních ročníků, aby byly v kontaktu s učiteli,“ řekl Prymula. Válek mu ale oponoval. „Masarykova univerzita je průkopníkem distanční výuky, je v ní strašně daleko a je schopna to zvládnout,“ řekl. Jak dostat pandemii v Česku pod kontrolu. Je to jednoduché, ale lidé to nedělají.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu