Rozdíl mezi řešením koronavirové krize v Izraeli a Česku je disciplína, tvrdí Stropnický

Domácí 24. září 2020 | 13:18 — Ilona Cílková
Izraelská vláda ve čtvrtek po mnohahodinovém jednání schválila zostření podmínek celostátní karantény, která v zemi platí od 18. září. Zpřísněná opatření začnou platit od pátku.
Další 3 fotografie v galerii
Situace se v Izraeli i přes mnohá opatření nelepší / Pixabay Gerd Altmann

Premiér Benjamin Netanjahu varoval, že kvůli strmému nárůstu počtu nakažených koronavirem je země na okraji propasti. Izrael, který má asi devět milionů obyvatel, ve středu zaznamenal rekordních 6 861 nových případů koronavirové infekce. Nemocnice se blíží k naplnění svých kapacit a rychle přibývá mrtvých s COVID-19, podle americké Univerzity Johnse Hopkinse jich je celkem 1 325. List The Jerusalem Post na svých internetových stránkách napsal, že nová karanténní opatření budou zřejmě ještě přísnější než na jaře, kdy se život v zemi kvůli koronaviru nuceně zastavil poprvé. Zavřít se mají synagogy, věřící se budou moci modlit v nejvýše dvacetičlenné skupině venku ve vzdálenosti jednoho kilometru od domova.

Lidé se mají stýkat jen se svými úplně nejbližšími příbuznými. Nařízeno zavřít dostanou také všechny trhy a firmy, které nejsou nezbytné pro chod země, omezen bude provoz veřejné dopravy. Jerusalem Post uvádí, že se zpřísněním stávajících opatření nesouhlasil zejména ministr financí. Přichází v době významných židovských svátků a každotýdenních demonstrací proti Netanjahuově postupu v pandemii.

Jak vidí situaci v zemi velvyslanec Martin Stropnický? Podle něj je vláda je pod velkým tlakem. Izrael na přelomu května a června koronavirová opatření rozvolnil, což je jedna z příčin, proč je nárůst nyní tak velký. „Ono se to s odstupem snadno hodnotí negativně. Po té první vlně byla obrovská euforie, zvládli jsme to. A to nebylo jenom v Izraeli, myslím, že to bylo i v České republice. Lidé by si za to zasloužili v uvozovkách odměnu, nebo nějakou vstřícnost, tak to ta místní vláda udělala. Ale že to bylo překotné a příliš rozsáhlé, na tom už se dneska všichni shodnou," řekl Stropnický pro CNN Prima News.

Stejně jako v Česku je koronavirová krize plná politických vášní a tlaků. Podle velvyslance jsou ale patrné rozdíly. „Izraelci jsou méně disciplinovaní než Češi, ale jsou zvyklí na velení. Češi, myslím si, že velení většinou snášejí velmi těžce. Tady, když se řekne, že to bude tak a tak, tak ono to tak většinou je. Můžu vám říct, že od toho pátku je ta disciplinovanost lidí značná," uzavřel Stropnický. Infikovaných je příliš, přijdou přísnější opatření, říká biochemik a načrtl scénář vývoje.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu