Infikovaných je příliš, přijdou přísnější opatření, říká biochemik a načrtl scénář vývoje

Domácí 23. září 2020 | 07:40 — Ilona Cílková
Podle biochemika Jana Konvalinky vysoký nárůst infekce koronavirem docela určitě souvisí s otevřením škol. Opatření ve školství, které nyní vláda zavedla, přišla podle něj pozdě a nebude to stačit. Připustil zároveň, že situace s vakcínou vypadá v současné době mnohem optimističtěji, než na jaře.
Další 3 fotografie v galerii
Situace s vakcínou vypadá v současné době mnohem optimističtěji, než na jaře / Pixabay Pearson0612

„Čísla jsou tak veliká, že to situaci nezlepší. Bude se možná zhoršovat o něco pomaleji, ale těch infikovaných už je tolik, že už je přestáváme stíhat trasovat. A bojím se, že budeme muset přikročit k ještě přísnějším opatřením,“ nastínil profesor ve vysílání Českého rozhlasu Plus s tím, že to sice považuje za selhání, ale nevidí jinou možnost.

„Ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi a krizovému štábu asi nezbude nic jiného, než minimálně omezit počty lidí na společenských akcích a tak dále. Bohužel,“ dodává prorektor Univerzity Karlovy. Upozornil také, že zatím je exponenciála růstu hospitalizovaných pacientů pomalejší než exponenciála nárůstu infikovaných.

„Jsou zatím dva nebo tři scénáře a je poctivé říct, že nevíme, který je správný," přiznal. Jeden model je, že máme menší dávky infekce, protože lidé nosí roušky. A hlavně že se virus šíří mezi mladší vrstvou populace, která nemá tak vážné průběhy. Tento model je pesimistický, protože dříve či později se virus dostane mezi ohrožené skupiny a začnou masivně umírat lidé, připustil biochemik.

„Trochu mě ale nabíjí optimismem, že se to zatím nepotvrzuje na francouzských a španělských datech, kde jsou tisíce infikovaných už od srpna a od začátku září a nejsou tam zaplněné nemocnice ani dramatický nárůst počtu mrtvých."

Situace s vakcínou vypadá v současné době mnohem optimističtěji, než na jaře. „Už pět vakcín je schváleno pro použití. Špatná zpráva je, že čtyři z nich jsou čínské a jedna ruská." V Rusku šlo o čistě politický akt. Ostatně udělali z toho dodatečně podmínečné schválení. Nepoužívá se masově, použila se na dceři Vladimira Putina a teď se experimentuje ve druhém a třetím kroku klinického testování. „Já bych ji nepodceňoval, lidé z Gamalejova ústavu jsou vynikající virologové, zatím ale nejsou dál než ostatní," míní Konvalinka. Čínské vakcíny se pravděpodobně používají na tisících nebo stovkách tisících pacientů. „Ale na vojácích a o výsledcích zatím víc nevíme," upřesnil.

Vakcíny ale testují i další firmy. Biochemik nejvíc věří německo-americkému konsorciu Pfizer and BioNTech. „Jejich vakcíny se testují na desítkách tisících dobrovolníků a mají velmi zajímavé výsledky třetí klinické fáze, které by měly zveřejnit v říjnu. Tam je reálná naděje, že by to mohlo být do konce roku. Nebo na začátku příštího.“

Nouzové použití vakcíny, u níž nebyly dokončeny testy na lidech, Konvalinka odmítl. „Já bych to nedělal. Tady hrajeme statistickou hru čísel a je důležité, jestli procento vedlejších následků vakcíny, která bude nasazena v desítkách milionů případů na zdravých lidech, způsobí větší škody než procento smrtnosti či dlouhodobých následků," vysvětlil Konvalinka. 

Za ještě důležitější ale považuje důvěru lidí, že je vakcína bezpečná. „Dostávám e-mailem absurdní konspirativní teorie o tom, co všechno ve vakcínách bude za čipy, jak nás chce Bill Gates očipovat a ovládnout," popisuje. Nedůvěra mezi lidmi je podle něj veliká. „Kdyby úřady vypustily špatně otestovanou vakcínu, která bude mít nějaké vedlejší následky, mělo by to fatální důsledky na další očkovací kampaně a na budoucnost vůbec celého vědního oboru," varuje biochemik. Virus už nezmizí. Je ale jisté, kdy skončí současná pandemie, říká Konvalinka.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu