Jsem nervózní. Virus se nechová standartně, říká Prymula

Domácí 17. září 2020 | 07:14 — Ilona Cílková
Z vývoje epidemie v Česku jsem nervózní. Musíme napřít veškeré úsilí abychom to zploštili, protože ta křivka se nevyvíjí dobře. Do dvou týdnů přibude těžkých případů, nejde o žádnou chřipečku, přiznává Roman Prymula.
Další 3 fotografie v galerii
Nejde o žádnou chřipečku, varuje Prymula / Česká televize

Podle Prymuly již začala druhá vlna epidemie.„Ta první se nedostala na nulové hodnoty, tak vlastně neskončila. Ale když vidíme ty nárůsty v té vlně druhé, která prochází Evropou a v řadě zemí, tak já bych ji označil za vlnu druhou," řekl Prymula Interview ČT24.

„Určitě nemáme vytvářet žádnou paniku, a pokud se to projevuje například v tom, že lidé nechodí k lékaři, tak je to špatně. Řada zákroků se odsouvala úplně zbytečně. Ale když se podíváme na tu křivku, která tady je, tak bohužel ta data skutečně dobrá nejsou. My jsme v tuhle chvíli v jakési iniciální fázi exponenciálního růstu a myslím si, že bude opravdu záležet na nás všech, abychom tu křivku zachytili  a oploštili. Protože pokud by tento růst měl pokračovat, tak samozřejmě to znamená obrovskou zátěž pro zdravotnictví a pro celý systém," myslí si o aktuální situaci.

Přiznal také, že je skutečně nervózní. „Teď už to není situace, kdy bychom si tady mohli povídat, že zítra to bude nějak a zítra to bude onak. Ale v tuhle chvíli musíme napřít veškeré úsilí úplně všichni, abychom to zploštili, protože ta křivka se nevyvíjí dobře,“ dodal. Covid-19 je podle něj velmi zajímavé onemocnění pro vědce, neboť se chová naprosto nepředvídatelně, postihuje řadu různých systémů, takže do dneška nevíme přesně, co dělá.

„Určitě to není jednoduchá chřipečka, jak někteří tvrdí, na druhou stranu obrovské procento populace navenek to onemocnění prodělává bezpříznakově, takže si myslíme, že tam nic není. Ale my ještě nevíme ty dlouhodobé dopady, které tady mohou být, protože v těch nálezech patologických se ukazuje, že tam jsou různé mikrotrombolizace, v podstatě může být poškozena tkáň. Ale to jsou věci, které nikdo neví. Ale to, co víme, tak to jsou ty problémy zánětů plic, které tady mohou být, a úmrtí, a byť to onemocnění probíhá výrazně méně klinicky a závažně, než tomu bylo na začátku, tak epidemiologicky se šíří stejně dobře," sdělil Prymula s tím, že strach má. 

Podle Prymuly netrvá získaná imunita vůči nemoci příliš dlouho. „Víme, že tři měsíce trvá, ale za to, že promoříme celou populaci a získáme ty tři až šest měsíců, tak zaplatíme tou určitou smrtností, byť je nízká, ale existuje. A pokud budou vysoké počty případů, tak na ně bude korelovat určitý počet úmrtí, byť výrazně vyšší, ale bude tedy,“ řekl Prymula a dodal, že se domnívá, že se opravdu promořujeme. „V té populaci je nyní obrovská virová nálož, a když si to jenom připodobníme, tak na jaře, když jsme jenom přišli do nějaké skupinky, tak jsme měli asi desetinovou šanci, že se nakazíme, oproti tomu, co je teď," dodal.

Prymula očekává, že do dvou týdnů přibude těžkých případů. Zároveň apeloval na to, abychom zastavili současný nárůst. „Teď musíme aplikovat nějaká opatření. A já bych chtěl apelovat na občany, ono to není jenom o státu a nějakých nařízeních. Řada lidí nechce respektovat nošení roušek, ale já bych je opravdu prosil, aby to teď měsíc vydrželi, abychom se dostali dolů. Protože bez toho budeme mít problémy všichni." Přestali jsme sledovat nejdůležitější číslo a to se nám teď vymstí, říká Prymula.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu