Pozor na skryté praktiky energetických šmejdů. Útočí i zavedení a známí dodavatelé

Domácí 26. července 2020 | 13:18 — Ilona Cílková
České domácnosti mají důvod k radosti. Ještě před příští topnou sezonou by mohl zlevnit plyn a elektřina. Situace ovšem chtějí využít energetičtí šmejdi. A nemusí jít přitom jen o neznámé dodavatele. Na co si dát pozor?
Další 3 fotografie v galerii
Českým domácnostem by mohly na podzim zlevnit plyn a elektřina / Pexels

Současné krize a očekávání nižších cen využívají šmejdi, šibalové z řad dodavatelů energií. Po telefonu zákazníkům, často starším lidem a seniorům, představují levnější nabídky s odkazem na právě pokles cen energií kvůli pandemii. I odpověď „ano“ na nevinnou otázku přitom může vést k nechtěnému uzavření nevýhodné smlouvy.

Operátoři na druhé straně jsou proškolení a otázky formulují tak, že telefonátem zaskočený člověk nevědomky uzavře novou smlouvu. Pokud se něco takového stane a člověk si po zavěšení uvědomí, že něco není v pořádku, může se bránit.

Zákon výslovně nepožaduje, aby byla smlouva o dodávkách energií v písemné podobě. Proto ji lze sjednat i ústně, třeba zrovna prostřednictvím telefonu. Jde o takzvanou distanční smlouvu. Toho neváhají využívat někteří dodavatelé energií nebo jiní obchodníci.

Nemusí jít přitom jen o neznámé dodavatele, upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda. V některých případech volají i zavedené a známé energetické společnosti. Celý průběh může být zpočátku velmi nenápadný. Operátoři se představí, vysvětlí výhodnou nabídku a prezentují slevu. Pokud osloveného nabídka zaujme a vyžádá si její zaslání písemně, může se stát, že za několik dnů u něj zazvoní kurýr se smlouvou a nebude chtít odjet, dokud se smlouva nepodepíše. V takové situace je snadné podlehnout nervozitě a nátlaku.

Odstoupení či výpověď smlouvy o dodávkách energií nesmějí být podle energetického zákona spojené s žádnou sankcí. Proto si šibalští zástupci dodavatelů vymysleli fintu – v některých případech se neuzavírá přímo smlouvu o dodávkách energií, nýbrž oslovený souhlasí s přihláškou do aukce pořádané někým jiným, než je dodavatel energií. Když si vše rozmyslí, je mu opět naúčtována vysoká smluvní pokuta.

„Šmejdi“ ale své oběti mohou navštívit také osobně, a doslova jej „ukecávat“ k podpisu nové smlouvy. I na to jsou odborně proškoleni. Co to ale znamená pro spotřebitele, když ho prodejci přemluví k podpisu smlouvy? Člověk, který podepíše smlouvu o zprostředkování nového dodavatele energií, se tak většinou na několik let vzdává práva na rozhodování o svém dodavateli. Často je součástí takové smlouvy i udělení plné moci, která umožňuje zprostředkovateli měnit dodavatele energií, jak se mu zachce. Pokud by chtěl spotřebitel od smlouvy odstoupit po vypršení čtrnáctidenní lhůty nebo by nesouhlasil s novým dodavatelem, hrozí mu několikatisícové pokuty. Dny ultralevných pohonných hmot jsou sečteny. Ceny letí vzhůru.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu