Nic nového se nestalo. S Babišem to řešit nebudu, říká Hamáček

Domácí 25. července 2020 | 08:06 — Ilona Cílková
Odtajněné statuty sveřenských fondů Andreje Babiše se zřejmě nepromítnou do vztahů v koaliční vládě. Jan Hamáček záležitost řešit nebude. „Z mého pohledu tam není nic nového,“ řekl.
Další 2 fotografie v galerii
„Z mého pohledu tam není nic nového,“ řekl Hamáček / Česká televize

Zakládací dokumenty přitom podle odborníků potvrzují střet zájmů předsedy vlády.  „Viděl jsem ten článek, ale detailně jsem ho nečetl. Z mého pohledu tam nic nového není. Svěřenské fondy jsou forma řešení, kterou pan premiér zvolil v dané době a z mého pohledu je to forma, která vyhovuje příslušnému zákonu,“ řekl pro iROZHLAS.cz Hamáček.

Dál předseda sociálních demokratů záležitost řešit nechce. „Myslím si, že tam nic nového není,“ odpověděl na dotaz, zda statuty nezměnily jeho pohled na Babišův údajný střet zájmů.

Statuty ale podle odborníků premiérův vliv na Agrofert, a tedy i střet zájmů, potvrzují. „Klíčová otázka je, jestli je premiér zároveň ovládající osobou svěřenských fondů a potažmo tedy společností, které mají fondy v majetku. Ze statutu nepochybně vyplývá, že jako zakladatel a ten, kdo má v rukou případné jmenování a odvolání protektorů, má pod kontrolou celou tu strukturu,“ říká právník a hlavní tvůrce nového občanského zákoníku Karel Eliáš. Babiš se tak podle Eliáše od Agrofertu odstřihl pouze formálně, v praxi si ale – jak dokládá i statut fondů – vliv na holding udržel.

Ohlas měly odtajněné statuty i na politické scéně.  „Teď je již zřejmé, proč Babiš celou dobu odmítal tyto dokumenty zveřejnit. Andrej Babiš je osobou, která ovládá koncern Agrofert, je v zásadním střetu zájmů a doplácí na to všichni daňoví poplatníci,“ prohlásil například Ivan Bartoš, předseda Pirátů.

Premiér jakýkoli střet zájmů dlouhodobě odmítá a celou záležitost označuje za politickou kampaň. Statuty svěřenských fondů jako klíčové dokumenty zkoumala Evropská komise i šéfžalobce Pavel Zeman. Jsou součástí neveřejné evidence a k jejich odtajnění by Babiš musel dát souhlas. To však podle všeho neudělal, přestože ho k tomu už dříve vyzývala část opozice. Antibabiš nestačí, říká Kalousek o tom, jak porazit ve volbách Andreje Babiše.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu