Proti Babišovi se šikují dva bloky. Volič bude mít konečně možnost výběru

Domácí 14. července 2020 | 14:45 — Ilona Cílková
Oznámení Miroslava Kalouska, že už nebude kandidovat v příští parlamentních volbách, neznamená že česká politická scéna přijde o dalšího politického barda. Opak je ale pravdou. Je to jen jeden z kroků, které postupně sbližují opoziční strany.
Další 3 fotografie v galerii
Odcházení Miroslava Kalouska? Opak je pravdou. / Facebook/MK

Roztříštěná opozice dlouhodobě mluví o tom, že se musí do sněmovních voleb příští rok spojit, aby byla plnohodnotnou alternativou hnutí ANO. Námluvy už začaly. Podle všech dostupných zdrojů by se strany mohly spojit ve dva volební bloky. Ve vznik jedné společné kandidátky věří v kuloárech málokdo. Politici napříč spektrem hovoří spíš o možnosti dvou volebních bloků. První blok by tvořili Piráti a hnutí STAN. Druhý blok by měl konzervativnější charakter a stál by na spolupráci ODS, lidovců a TOP 09.

Žádná definitivní domluva však zatím není, námluvy už nicméně probíhají. Jazýčkem na vahách zřejmě paradoxně bude nejmenší sněmovní uskupení – hnutí STAN se šesti poslanci. Do koalice ho chce jak ODS, tak Piráti. 

Starostové si tak nyní dělají průzkum mezi členy, zda jít s ODS, nebo s liberálnějšími Piráty. Podle všeho to vypadá, že zvítězí přeci jen programově bližší Piráti. V tom případě by ODS vyjednávala s TOP 09 a KDU-ČSL.

Šéf lidovců Marian Jurečka sice v zimě avizoval, že je k předvolebním koalicím skeptický. V nedělním průzkumu společnosti Kantar však KDU-ČSL získala 4,5 procenta, což zapůsobilo na některé straníky. „Uvnitř KDU roste tlak na to, aby se šlo v koalici,“ uvedl zdroj blízký lidoveckému vedení.

Pro spolupráci stran je i šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. „Hlasy proevropských demokratických stran hlavně nesmí propadnout a ztratit. To je naše zodpovědnost pro budoucnost České republiky,“ říká Bartošek. Podle něj nemá jít o spolupráci proti Andreji Babišovi, ale za to, aby byla ČR řízena jiným způsobem.

Podobně to vidí i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Chtěli bychom ukončit privatizaci a oligarchizaci našeho státu. Podřídíme tomu mnohé,“ prohlásila. Konkrétní spolupráci s ODS a KDU-ČSL komentovat nechtěla. Připustila ale, že spojení stran do dvou bloků dává logiku. Dvojkoalice by musela ve volbách získat 10 procent, trojkoalice patnáct procent.

Premiér a jeho hnutí se opírají podle drtivé většiny průzkumů a analýz především o hlasy penzistů. Není důvod si myslet, že by jejich podpora kolísala. Je to voličská skupina, která bude krizí zasažena nejméně, ale zároveň ji Babiš už nemůže příliš rozšířit. Opozice se naopak může opřít o všechny zbylé věkové skupiny a jejich příslušníky ještě oslovit.

Řádné volby do Sněmovny by se měly uskutečnit na podzim roku 2021. Nedávno se sice spekulovalo, že by hnutí ANO mohlo vyvolat předčasné volby, ale takový scénář není pravděpodobný. Nikam neodcházím. Budu v terénu, říká Kalousek.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu