Inspekce varuje před nákupem vánočních řetězů. Některé mohou člověku i ublížit

Domácí 08. prosince 2019 | 12:39 — Helena Malá
Česká obchodní inspekce (ČOI) v rámci mezinárodní akce provedla kontroly zaměřené na bezpečnost elektrických světelných řetězů zakoupených v internetových obchodech. Zkontrolovala celkem tři typy výrobků a nedostatky zjistila u dvou typů.
Při nákupu vánočních světelných řetězů na internetu by měli být lidé obezřetní, kontrola odhalila, že se u většiny výrobků vyskytují nedostatky jak technického, tak administrativního charakteru / ČOI

Česká obchodní inspekce se v minulém roce zúčastnila mezinárodní kontrolní akce Christmas online market surveillance campaign 2018, která byla zaměřena na bezpečnost elektrických světelných vánočních řetězů zakoupených v internetových obchodech. Cílem byla kontrola dodržování příslušných zákonů u hospodářských subjektů, které dodávají dané výrobky na trh v České republice.

„Inspektoři ČOI provedli tři kontroly u různých hospodářských subjektů. Kontrolovány byly celkem tři typy výrobků, které byly podrobeny testování ve vybrané zkušebně. Ukázalo se, že dva typy byly nevyhovující po administrativní stránce, kdy nebylo v pořádku povinné značení a návody, které musejí obsahovat bezpečnostní instrukce. Pouze jeden výrobek pak byl shledán vyhovujícím v úplném rozsahu,“ konstatoval mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

V jednom případě uložila ČOI pokutu formou příkazu na místě v celkové hodnotě 2 000 Kč. V jednom případě zakázala dodávání výrobku na trh, jelikož se jednalo o neodstranitelný nedostatek v informacích uváděných pouze výrobcem a v jednom případě uložila opatření spočívající v doplnění požadovaných informací.

„Výsledky kontrolní akce zaměřené na vánoční světelné řetězy potvrzují, že se u většiny kontrolovaných výrobků vyskytují nedostatky jak technického, tak administrativního charakteru. Provedené kontroly naznačují, že je i nadále nutné v nich pokračovat a zabránit tak používání nevyhovujících zařízení s určitou mírou nebezpečí pro konečného spotřebitele,“ dodal Jiří Fröhlich.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu