Británie prochází nejhorší krizí za několik staletí

Zahraniční 21. října 2019 | 10:15 — Ilona Cílková
Mervyn King, jenž do roku 2013 vedl Bank of England, tedy britskou centrální banku, míní, že Británie je na tom z ústavního a politického hlediska nejhůře za několika staletí.
Mervyn King exšéf Bank of England / Twitter

Podle jeho slov, pronesených na výročním zasedání Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu, však zároveň nehrozí „rozlití“ související ekonomické krize do světa, a to zjevně ani v případě, že současný britský ústavní a politický chaos završí takzvaný tvrdý brexit, tedy brexit bez dohody.

Brexit podle Kinga nebude mít žádný zásadní ekonomický dopad na zbytek Evropy, a už vůbec ne na zbytek světa. Brexit je podle něj převážně jen domácím problémem Británie, který však přes svoji závažnost pro ostrovní ekonomiku nemá potenciál zásadněji ohrozit ekonomiky jiné.

Takový pohled se rozchází z četnými analýzami, které třeba za probíhajícím citelným propadem německého průmyslu spatřují z podstatné míry právě brexit a nejistotu, kterou vyvolává. Univerzita v belgické Lovani zase spočítala, že takzvaný tvrdý brexit připraví v Česku o místo zhruba 47 tisíc lidí, zatímco brexit s dohodou – „měkký brexit“ – pouze jedenáct tisíc lidí. V důsledku tvrdého brexitu má česká ekonomika přijít o desítky miliard korun.

King rovněž kritizoval instituci, kterou dříve vedl, Bank of England, za to, že zveřejnila analýzu potenciálního ekonomického dopadu brexitu. Tím se podle něj nemístně vydala do politických vod.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu