Kdo podniká v Česku, toho už nic nerozhodí

Domácí 04. února 2020 | 09:54 — Ilona Cílková
Británie oficiálně odešla z Unie a začalo platit 11měsíční přechodné období, které umožní dojednat nová pravidla. Britský ministr zahraničí Dominic Raab již o víkendu řekl, že kdyby se země měla i nadále řídit unijními pravidly, pak by brexit postrádal smysl. Jak se bude situace vyvíjet dál?
Kdo podniká v Česku, toho nerozhodí ani brexit, říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy / Pixabay

Po pondělním vystoupení premiéra Borise Johnsona je jasné, že se bude přiostřovat. Johnson podle BBC soudí, že není třeba, aby součástí dohody o volném obchodu bylo přijetí a převzetí unijních pravidel. A to těch upravujících třeba hospodářskou soutěž, životní prostředí nebo i dotace. Spojené království podle Johnsona není povinováno přijmout unijní pravidla o nic víc, než by byla Unie zavázána přijmout ta britská.

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara je teď velmi těžké odhadovat, jak vyjednávání dopadnou. „Budou historicky unikátní v tom, že jde o jednání mezi dvěma celky, které spolu měly volný obchod. Dojednávat ale budou dohodu spočívající ve stanovování překážek,“ říká v Interview Plus.

Špicar připouští, že brexit může Britům v některých oblastech přinést výhody. Snížení ekologických nebo veterinárních standardů může zlevnit některé výrobky. Mimo Unii také mohou flexibilněji vyjednávat obchodní dohody se třetími zeměmi. Zdůrazňuje ale, že oproti celé Unii budou mít Britové mnohem menší vyjednávací váhu. Nemůže jim ovšem pomoci třeba americký prezident Donald Trump, který Unii nemá rád a podporoval brexit?

„Určitě. Na byznysu miluji, že ve finále to skončí na číslech a ve velmi racionálním prostředí. Politika je ale mnohem méně racionální a taky politická hlediska mohou převážit. Dokážu si představit podepsání ambiciózní dohody o volném obchodu, která bude výhodná pro obě strany,“ říká Špicar.

Zároveň je prý otázkou, co je vlastně výhodné: „Chcete, aby Unie dovážela zboží mimo naše standardy veterinární péče? Třeba hovězí maso s antibiotiky a růstovými hormony? My to nechceme. Britové jsou Anglosasové, ti možná na zdravou stravu dbát nebudou a dohoda bude podepsána rychleji,“ doplňuje.

A co Špicar radí českým podnikatelům? Jak se mají připravit na věci příští? „Čeští podnikatelé už připraveni jsou. Když podnikáte v Česku, tak musíte být připraven na všechno. To vás nerozhodí ani brexit,“ uzavírá.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu