ODS: Potřebujeme nižší a jednodušší daně, ne nepromyšlené nápady vládní koalice

Domácí 27. února 2019 | 05:59 — Ilona Cílková
ODS odmítá a varuje před stávající chaotickou přehlídkou nepromyšlených a ad hoc generovaných nápadů vládní koalice hnutí ANO a ČSSD, jak řešit v době ekonomického zpomalení neudržitelný, protože špatně připravený, státní rozpočet. Prohlásil to místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.
Vláda by měla přijít s jasným plánem zejména úspor na výdajové straně rozpočtu, říká J. Skopeček / ODS

Dennodenní záplava koaličních návrhů, zejména z dílny ČSSD, na zvýšení daňové zátěže a zavádění úplně nových typů daní, ekonomickou situaci České republiky nevylepší, je přesvědčen Skopeček. „Odmítáme zavádění jakékoliv formy nových sektorových daní či zvýšení stávajících spotřebních daní. O obou těchto variantách už vládní strany nahlas mluví, aby otestovaly průchodnost těchto opatření u veřejnosti,“ podotkl občanskodemokratický poslanec.

Česká republika místo nových a vyšších daní potřebuje podle něj daně nižší a jednodušší. „České daně nejsou v mezinárodním srovnání nikterak nízké a ve složitosti daňového systému jsme nechtěnými premianty. Na to by se vláda měla zaměřit, nikoliv vymýšlet nové daně. Vyzýváme českou vládu, aby přestala se stávající chaotičností řešení tlaku na státní rozpočet z důvodu ekonomického zpomalení. Místo toho by měla vláda přijít s jasným plánem zejména úspor na výdajové straně rozpočtu,“doplnil Skopeček.

Už dnes je prý jasné, že byl rozpočet špatně připravený, protože byl schválen jako rozhazovačný, tedy bez souladu s ekonomickou realitou.

„Česká republika potřebuje méně přerozdělování a menší stát, o čemž tak zaujatě Andrej Babiš mluví na stranických fórech. V realitě nám ale chce naordinovat ještě větší daně, a tím i větší stát s větším přerozdělováním. Odmítněme to velmi nahlas dříve, než si to naše levicová vláda dovolí předložit Poslanecké sněmovně,“ varuje ekonomický expert ODS.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu