Epidemie nabírá na síle. Nošení roušek až do roku 2022

Zahraniční 18. listopadu 2020 | 07:48 — Ilona Cílková
Tempo nákazy ve Spojených státech zrychluje. Tento týden byla překonána hranice 11 milionů nakažených koronavirem a poslední milion případů se v zemi prokázal za pouhý týden. Denně pak přibývá kolem 150.000 nově nakažených a hospitalizovaných je nejvíc od začátku epidemie.
Další 3 fotografie v galerii
Spojené státy patří k nejpostiženějším zemím světa / Pixabay Gerd Altmann

Na následky viru zemřelo od počátku pandemie téměř 250 000 lidí. Aktivních případů je přes 3 555 000. Denně přibývá kolem 150.000 nově nakažených a kapacita nemocnic je vyčerpaná. Celkově nejvíce postiženými státy jsou Texas, Kalifornie, Florida, New York a Illinois.

Poradci příštího prezidenta Joea Bidena upozorňují, že se zdravotnictví pohybuje na hraně kolapsu a je potřeba dostat šíření nákazy pod kontrolu ještě předtím, než se Biden ujme úřadu. Jeden z hlavních poradců příštího prezidenta Ron Klain vyzval v neděli strany v Kongresu k urychlenému schválení prostředků pro boj s epidemií covidu-19. 

I další Bidenovi poradci zdůrazňují potřebu dostat šíření nákazy pod kontrolu ještě předtím, než se Biden 20. ledna ujme úřadu. „Jsme ve velice nebezpečném období," řekl v televizi NBC epidemiolog a člen Bidenova poradního týmu pro covid-19 Michael Osterholm. Pokud se nyní nic nepodnikne, čísla významně porostou," varoval. 

Kapacita mnohých nemocnic je v USA vyčerpaná. Ve státě Wisconsin je obsazeno 90 procent lůžek ve státních nemocnicích, přetížené jsou i nemocnice v Jižní Dakotě, Minnesotě, Iowě a Ohiu. V Illinois leží v mnoha nemocnicích více lidí s covidem-19, než jich tam měli v nejhorších dnech na jaře. Další nárůst se dá ale očekávat v příštích 10 až 14 dnech, protože pacienti s vážným průběhem covidu-19 jsou do nemocnic převáženi obvykle až dva týdny poté, co se infikovali.

Nejnovější model Washingtonské univerzity předpokládá, že by počet obětí v březnu mohl dosáhnout 582 577 obětí, pokud by se nyní nezavedla přísnější opatření. Joe Biden žádá obyvatele, aby do doby, než bude vakcína, opatření dodržovali a zachránili tak statisíce životů. Experti z Bílého domu počítají, že vakcína bude k širšímu použití k dispozici ve třetím čtvrtletí příštího roku. Platnost nařízení a nošení roušek by tak v některých státech měla platit až do roku 2022.

Na příští čtvrtek připadá jeden z tradičních severoamerických svátků, Den díkůvzdání, a jednotlivé státy vyhlašují omezení kontaktů osob. Federální vláda nechce vyhlásit další lockdown a nová opatření nechává na jednotlivých státech. Utah a Ohio proto přísněji vyžadují nošení roušek a Kalifornie varuje před cestováním za hranice státu. Virus už nezmizí. Je ale jisté, kdy skončí současná pandemie, říká biochemik Konvalinka.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu