Před 4 lety zažila Francie nejtragičtější útok v novodobé historii, zemřelo při něm 130 lidí

Zahraniční 16. listopadu 2019 | 10:47 — Anna Novotná
V noci z 13. na 14. listopadu 2015 Francií otřásla série teroristických útoků odehrávajících se na různých místech v Paříži, které nikdo nečekal. V hlavním městě tehdy podlehlo útokům 130 obětí.
Dalších 6 fotografií v galerii
Útoky v listopadu 2015 probíhaly souběžně na několika místech v Paříži / Twitter

Mezi nejdiskutovanější místa útoků patří koncertní hala Bataclan, ale to není jediné místo, kde se tragédie odehrávala.

Kolik měl útok obětí

Teroristické útoky v Paříži, jež se uskutečnily z 13. listopadu na 14. listopad 2015 v čase mezi 21:20 a 1:00, byly od 2. světové války těmi nejtragičtějšími, které Francie pamatuje. Celá akce byla zjevně koordinovaná a postupně při ní došlo k několika sebevražedným bombovým útokům, střelbě z útočných pušek a také ze braní rukojmích. Útoky probíhaly v 1., 10. a 11. pařížském obvodu. To, co se odehrálo, nikdo nečekal.

Při tomto strašlivém činu bylo zraněno kolem 400 lidí (mnoho z nich vážně) a zemřelo při něm 130 lidí a 7 teroristů. Útoky v listopadu 2015 probíhaly souběžně na několika místech v Paříži. Nejznámější je útok v koncertní hale Bataclan, kde se stalo obětmi teroristů 90 lidí. Ale pachatelé zabíjeli i na jiných místech, dalších 40 mrtvých se stalo obětmi v podnicích Le Carillon, Le Petit Cambodge, La Belle Équipe, Comptoir Voltaire a dalších.

Jednotlivé útoky

Útoky u fotbalového stadionu Stade de France

Pařížské útoky začaly u fotbalového stadionu Stade de France v Paříži, kde během prvního poločasu přátelského utkání Francie s Německem došlo ke třem explozím. Akce byla spáchaná třemi sebevražednými atentátníky, kteří se odpálili před stadionem, naštěstí byl jejich pokus dostat se dovnitř na utkání neúspěšný. Výbuchy byly slyšitelné i na ploše stadionu, utkání však přesto nebylo přerušeno, ani hráče a fanoušky nikdo o útocích neinformoval a zápas tak byl dohrán.

U stadionu tehdy zemřeli 3 teroristé a minimálně jedna další osoba. Mohlo jít ale o obrovskou tragédii, pokud by se útočníkům bývalo podařilo dostat dovnitř do stadionu a odpálit se přímo tam, na místě bylo totiž asi 80 000 lidí. V době útoků byl na stadionu dokonce i francouzský prezident François Hollande, kterého ale po explozích evakuovali.

Útoky v ulicích Paříže

S útokem na fotbalovém stadionu souběžně probíhaly také útoky střelců na jiných místech po městě. Z ničeho nic teroristé začali střílet do lidí před barem Le Carillon a poté v restauraci Le Petit Cambodge v okolí u křižovatky Rue Bichat a Rue Alibert. Tehdy tam na místě zemřelo 15 lidí a dalších 15 bylo vážně zraněno, pachatelé po činu nejspíše uprchli v automobilu.

Poté začal ozbrojený terorista střílet do lidí v restauraci La Casa Nostra na Rue de la Fontaine-au-Roi, útoku tam podlehlo 5 lidí a dalších 8 bylo vážně zraněno. Dva útočníci stříleli také na terase restaurace La Belle Équipe na Rue de Charonne, poté pachatelé uprchli, nechali po sobě 19 zabitých osob a dalších 9 v kritickém stavu. Následovalo odpálení sebevražedného atentátníka, který seděl na terase kavárny Comptoir Voltaire na Boulevardu Voltaire, což je nedaleko sálu Bataclan. Tento útok zranil 15 lidí a jedna osoba byla vážně zraněna.

Útok na koncertě v Bataclanu

Po útoku na koncertní sál Bataclan přímo v centru města na Boulevardu Voltaire však zůstalo nejvíce obětí. Osudný večer si tam přišlo asi 1 500 diváků poslechnout koncert americké rockové skupiny Eagles of Death Metal. Lidé nic netušili a v tom najednou dovnitř vnikli tři teroristé a začali střílet do lidí, desítky jich zabili a další desítky osob vzali jako rukojmí. Poté, co přišly zprávy, že teroristé popravují rukojmí, byl zahájen protizásah bezpečnostních jednotek, při němž byli teroristé zneškodněni. V koncertní hale tehdy zemřelo 89 lidí plus útočníci, další desítky osob byly v kritickém stavu, členové skupiny zraněni nebyli. Desítky lidí pomohl zachránit člen ochranky, protože jim otevřel nouzový východ ze sálu.

Co se ví o útočnících

Podle agentury Reuters bylo při útocích zabito 7 útočníků a většina z pachatelů měla francouzské či belgické občanství a několik z nich bojovalo v Sýrii. Všichni pak prý byli přívrženci Islámského státu, ten se po činu k útokům v Paříži přihlásil a oznámil, že jsou odplatou za účast Francie na leteckých útocích proti islámským státním cílům v Sýrii a v Iráku.

Co se dělo po útocích

Ve Francii

Po útocích byl na celém území Francie vyhlášen výjimečný stav. Prezident François Hollande vyhlásil za oběti atentátů třídenní státní smutek a Eiffelova věž, symbol Paříže, byla večer po útocích zhasnuta jako projev smutku nad oběťmi a stavba byla do odvolání uzavřena. Francie v reakci na útoky v Paříži výrazně zvýšila své bojové akce vůči Islámskému státu.

Ostatní země

Řada zemí také bezprostředně po útocích v Paříži zavedla zvýšená bezpečnostní opatření a mnoho známých budov po celém světě bylo večer 14. 11.2015 osvětleno v barvách francouzské vlajky jako znamení solidarity s Francií. Dne 16. 11.2015 byl pak vyhlášen státní smutek v celé Evropské unii a památku obětí lidé uctili minutou ticha. Dále čtěte: Trpíte závislostí na mobilu? Příznaky vás prozradí, jsou podobné jako u alkoholiků.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu