Proč je šokující krach cestovky Thomas Cook varováním i pro její české protějšky?

Zahraniční 24. září 2019 | 07:26 — Ilona Cílková
Konec ikony mezi světovými cestovními kancelářemi, britské Thomas Cook, je krajně zarážející. Firma s takřka 180letou tradicí nevstupuje do insolvenčního procesu, ale končí rovnou v likvidaci. Neproběhne tedy ani pokus o záchranu alespoň části společnosti.
Firma s takřka 180letou tradicí končí rovnou v likvidaci / Shutterstock

Veškerý majetek cestovní kanceláře tak nyní bude kvapem rozprodán, aby byli uspokojeny pohledávky věřitelů s přednostním právem takové kompenzace při zániku společnosti.

Jak upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda, majetek kanceláře Thomas Cook je rozsáhlý. Ke konci března vlastnila letadla a letecké součástky za 553 milionů liber, což představuje 16,2 miliardy korun. V hotovosti disponovala 688 miliardami, zhruba 20,1 miliardy korun a pohledávky činily 956 milionů liber čili bezmála 28 miliard korun. Nehmotný majetek kanceláře, který se ovšem likvidací rozplynul jak pár nad hrncem, činil 1,96 miliardy liber neboli 57,4 miliardy korun. V Británii bylo jméno „Thomas Cook“ svým způsobem synonymem zájezdového cestování, což podporovala rozsáhlá síť kamenných poboček. Kancelář Thomas Cook navíc expandovala do zahraničí, v Česku prodávala zájezdy prostřednictvím cestovní kanceláře Neckermann. Zkrátka a dobře, zdá se, že ještě mohlo být co zahraňovat, myslí si Kovanda.

Cestovka Thomas Cook se ale ocitá v likvidaci, prostě ze dne na den krachuje, protože nesehnala peníze na další provoz. Cestovka každoročně inkasovala finanční prostředky hlavně od března do září, kdy vrcholí nákupy zájezdů a samotná sezóna, zatímco od září od března vyplácela své dodavatele. Nyní vedení cestovky a její věřitelé zřejmě shledali, že při vysokém dluhu inkasované prostředky nejsou tváří v tvář zasmluvněným výdajům dodavatelům takové, aby cestovka mohla dále fungovat. Na horšících hospodářských výsledcích firmy se dlouhodobě podepisoval nástup on-line prodejců zájezdů a letenek a nověji také platforem typu Airbnb.

Lidé tak ztrácí zájem o pořízení kompletovaných zájezdových balíčků, takže cestovky musí snižovat své marže. Výsledkům cestovky Thomas Cook nepomohl ani chystaný brexit, který zvyšuje nejistotu řadového britského spotřebitele, a nepomohlo jim ani napětí v mezinárodních obchodních vztazích, zejména mezi USA a Čínou, které přispívá ke zpomalení čínské ekonomiky, a tedy k ochromení tamního apetýtu po turistice.

Osud cestovky Thomas Cook je varováním i pro české cestovní kanceláře. Čelí a budou čelit stále náročnějšímu prostředí. Jedním ze způsobu, jak se alespoň částečně bránit nástupu on-line světa, je vzájemné slučování se. V minulém týdnu takový krok oznámily dvě největší cestovky na českém trhu, CK Fischer a Exim Tours. Vytvořená větší společnost, pakliže sloučení posvětí antimonopolní úřad, bude ovládat třetinu příslušeného tuzemského trhu a disponovat větší vyjednávací silou při cenovém vyjednávání s hotely či leteckými přepravci. To může nové firmě zajistit opětovné navýšení marží, které jsou stlačeny on-line konkurencí. Zda to ale bude stačit dlouhodobě, je otázka, jak varuje právě až šokující případ krachu tak velké a majetné cestovky, jako je Thomas Cook, uzavírá Kovanda.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu