Velké trable ve velké Číně

Komentáře 10. března 2019 | 04:14 — Ilona Cílková
Čínská vláda letos počítá s dalším zpomalením růstu druhé největší světové ekonomiky. Ta by měla letos růst v pásmu od šesti do 6,5 procenta. Čínská ekonomika tak letos pravděpodobně poroste nejpomaleji za celé období od roku 1990, kdy expandovala tempem 3,9 procenta.
Peking čelí zrychlujícímu úbytku pracovní síly, dluhu i clům / Shutterstock

Podle předního ekonoma Lukáše Kovandy souvisí zpomalení čínského růstu s několika dlouhodobými faktory a také s několika krátkodobějšími. Mezi dlouhodobé patří zejména demografický zvrat, kdy v Číně od roku 2014 ubývá práceschopného obyvatelstva, tedy Číňanů ve věkovém rozmezí od 15 do 64 let. V roce 2017 klesl počet práceschopného obyvatelstva poprvé od roku 2010 pod jednu miliardu a klesá dále – a dokonce zrychlujícím tempem. V roce 2050 tak v Číně zbude „pouze“ 700 milionů práceschopného obyvatelstva.

To znamená, že během pouhých 35 let v Číně zmizí práceschopné obyvatelstvo početně zhruba odpovídající veškerému obyvatelstvu Spojených států. Důvodem je populační stárnutí, dané růstem naděje dožití, které masivně umocňují důsledky takzvané politiky jednoho dítěte. Ta byla v Číně uvedena koncem 70. let a současná vládní garnitura od ní postupně ustupuje.

Demografické stárnutí čínské populace je jednou z příčin zdražování tamní pracovní síly, která se stává vzácnější. Druhou příčinou zdražování čínské práce je nebývalý ekonomický růst země v poslední třech desetiletích, který se ani během vrcholící globální finanční krize nepropadl pod šest procent. Růst ekonomiky jde ruku v ruce s růstem životní úrovně převážné většiny Číňanů, což s sebou nese vyšší nároky obyvatelstva, včetně těch mzdových. 

Čínská ekonomika se tak přeorientovává z exportní „dílny světa“ na ekonomiku opřenou mnohem více o vlastní zdroje, zejména spotřebu vlastního obyvatelstva. Tomu odpovídají nižší míry růstu ekonomiky, která zároveň již dosáhla určité významnější výše své základny. Z vyššího základu se přirozeně roste obtížněji než ze základu nižšího. Naposledy  rostla čínská ekonomika dvouciferným tempem v roce 2010 a takovéto růstové míry se tam už nevrátí.

K popsaným dlouhodobým a fundamentálním příčinám čínského zpomalení se připojují ty krátkodobější. Mezi ně patří snaha čínské vlády zkrotit nepříjemně bobtnající dluh v zemi, zejména v rámci její podnikové sféry. Celkový čínský dluh – zahrnující dluh podniků, vlády i domácností – se blíží úrovni 300 procent hrubého domácího produktu. Od roku 2016 se jej však daří držet na poměrně stabilizované úrovni vůči HDP. Horší dostupnost úvěru nicméně představuje další zdroj čínského zpomalování.

V posledním zhruba roce se pak přidává nepříznivý dopad napětí v obchodních vztazích se Spojenými státy a Západem obecně, které symbolizuje kauza „Huawei“ a cla uvalovaná na čínský dovoz do USA.

Peking podniká kroky, které mají tlumit nepříznivý dopad zejména těchto krátkodobějších faktorů zpomalení. Dnes například oznámil další kolo fiskální expanze. Konkrétně se jedná o snížení nejvyšší sazby DPH z šestnácti na třináct procent. Tato sazba pokrývá čínský zpracovatelský průmysl. Čínská vláda také sníží prostřední sazbu DPH, uplatňovanou například ve stavebnictví, a to z desíti na devět procent. Obě sazby přitom vláda snižovala už loni.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu