Budou se rušit slevové akce v obchodem? Lidé prý kvůli nim neznají skutečnou cenu potravin

Domácí 06. srpna 2018 | 04:08 — Ilona Cílková
Tuzemští zákazníci milují slevy a promoakce jsou v Česku velmi rozšířené. Současný ministr zemědělství Miroslav Toman ovšem uvažuje o jejich omezení. Dosáhli by tak spotřebitelé na vyšší kvalitu, nebo by pouze zaplatili za zboží víc?
Češi se naučili nakupovat téměř výhradně ve slevách / Depositphotos

V pořadu Pro a proti Českého rozhlasu Plus se o tématu bavili Miroslav Koberna z Potravinářské komory ČR a viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Pavel Mikoška.

„Situace vyžaduje řešení, protože jsme se dostali do slevové spirály, která se točí a točí, a nevidíme z ní jiné než legislativní východisko. Není možné, abychom trvale byli mezi pěticí evropských zemí, kde se polovina zboží prodává ve slevách,“ kritizuje Miroslav Koberna, ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory.

„Spotřebitel, který se orientuje na slevové akce, už vlastně vůbec netuší, kolik má daný výrobek správně stát,“ dodává Koberna. Slevové akce by měly mít nastavená pravidla, například aby jeden výrobek nemohl být v akci trvale. „Pojďme říci, že rohlík bude v akci jednou za čtvrtletí, ale ne každý týden,“ vyzývá Koberna.

„Právem zemědělců a potravinářů by mělo být prodávat s přiměřeným ziskem. Pokud toto nefunguje, musí do toho vstoupit regulátor,“ dodává Koberna a upozorňuje na to, že potraviny jsou v Česku ve srovnání s Německem předražené, pokud jsou mimo slevové akce.

Koberna se neobává, že by po omezení slev došlo ke zdražení zboží, protože cena už je natolik vysoká, že pro další zdražování už kvůli konkurenci není prostor, případně by se pro obyvatele stalo výhodnější jezdit si pro potraviny do zahraničí.

„Svaz obchodu a cestovního ruchu je proti omezování slev, protože by to poškodilo zákazníky. Pokud může, je obchodník z logiky věci povinen na trhu nakoupit levnější potraviny a ty pak zákazníkům nabídnout levněji,“ zdůrazňuje viceprezident Svazu Pavel Mikoška.

Obchodníci podle něj nemají žádnou radost z toho, že prodávají tolik zboží ve slevách. Připouštějí také, že zboží by se nemělo prodávat pod náklady, je ale otázka, jak je stanovit, protože obchodník například může zboží levněji nakoupit v zahraničí.

Mikoška také poukazuje na to, že v oblasti potravinového maloobchodu panuje silná konkurence a obchodníci se slevovými akcemi snaží získat zákazníky. Navzájem také sledují své kroky a tím zabraňují růstu cenové úrovně.

Ta by se ale podle něj při zavedení regulace slev zvýšila, a to navzdory konkurenci. „Když by se například regulovaly minimální marže, znamenalo by to zvýšení cenové hladiny. Stejně jako kdyby mohlo být v akci maximálně 15 procent zboží,“ zdůrazňuje Mikoška, který je také ředitelem kvality společnosti Ahold.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu