USA odtajnily zajímavé dokumenty z roku 1953

Domácí 30. června 2017 | 04:56 — Ilona Cílková
Americké ministerstvo zahraničí zveřejnilo tento měsíc kompletní svazek tajných dokumentů, které dokládají roli americké tajné služby CIA v převratu v Íránu v roce 1953.
Spojené státy odtajnily dokumenty o roli CIA v převratu v Íránu v roce 1953 / Shutterstock

Je v nich mimo jiné i depeše s pokynem přestat podporovat nepříznivě se vyvíjející převrat, kterou ale šéf amerických agentů v Íránu podle agentury AP ignoroval, a puč byl nakonec úspěšný.

„Mnozí považují tento převrat za okamžik, kdy íránská politika definitivně ztratila naději na demokracii," uvedl ke zveřejnění dokumentů Malcolm Byrne z archivu národní bezpečnosti na Univerzitě George Washingtona. Převrat v srpnu 1953 svrhl demokraticky zvoleného premiéra Mohammada Mosaddeka, který se snažil v zemi zavést demokracii.

Mosaddek ale také znárodnil ropný průmysl, což byl jeden z důvodů, proč se USA ve změně režimu angažovaly. Další příčinou byla jejich obava z hegemonie Sovětského svazu v oblasti. Proto do čela Íránu dosadily jim nakloněného šáha Mohammada Rezu Pahlavího. Svržení národního hrdiny Mosaddeka a nenávist k Američany podporovanému Pahlavímu přispěly k vítězství islámské revoluce v Íránu v roce 1979, která zničila americko-íránské vztahy na desetiletí.

Washington účast CIA v převratu z roku 1953 dlouho popíral, a to i v roce 1989, kdy zveřejnil část příslušných dokumentů o této takzvané Operaci Ajax. Svazek tehdy neobsahoval žádnou zmínku dokládající účast CIA na puči, o níž ale už psaly některé americké noviny. Další část dokumentů se dostala na veřejnost v roce 2013 a posléze bylo v plánu zveřejnění kompletní dokumentace. To ale pozastavila administrativa prezidenta Baracka Obamy kvůli rozhovorům s Teheránem o jeho jaderném programu.

Nově zveřejněná tisícovka tajných dokumentů, mezi nimiž jsou dopisy a tajné depeše, poprvé přinesla veřejnosti důkaz o tom, že CIA se na poslední chvíli snažila převrat odvolat.

Puč začal 15. srpna 1953, nevyvíjel se však příznivě, když Mosaddek desítky organizátorů pozatýkal. "Pokusili jsme se o operaci, nepovedla se, neměli bychom se účastnit žádných akcí proti Mosaddekovi. V akci nepokračovat," zněla depeše z ústředí CIA šéfovi agentů v Íránu Kermitu Rooseveltovi. Tento vnuk někdejšího amerického prezidenta ale pokyn z 18. srpna ignoroval. Následující den davy v ulicích a armáda režim svrhly.

Z odtajněných dokumentů rovněž vyplývá, že CIA "zásobovala po šest měsíců 10.000člennou gerilovou organizaci dostatkem zbraní" a vyplatila na úplatky a jiné výdaje 5,3 milionu dolarů, což je podle agentury AP v dnešních cenách asi 48 milionů dolarů.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu