Varianta omikron představuje velké riziko, varuje WHO. Zrychlete opatření, vyzývají vědci

Domácí 30. listopadu 2021 | 08:20 — Ilona Cílková
Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že riziko spojené s novou variantou omikron je velmi vysoké a hrozí její globální šíření. Většina zemí již zareagovala a zavřela cestujícím z Jihoafrické republiky, odkud se varianta šíří, své hranice.
Novou variantu Omikron obestírá mnoho neznámých / Shutterstock

Varianta koronaviru označovaná jako omikron se pravděpodobně začne šířit v mezinárodním měřítku a představuje „velmi vysoké“ riziko, oznámila v pondělí Světová zdravotnická organizace. V některých oblastech může mít nárůst případů nákazy nemoci covid-19 „vážné následky,“ dodala WHO v technické zprávě zaslané 194 členským státům, z níž citovala agentura Reuters. Poprvé byla tato varianta podle nejnovějších údajů identifikována v Botswaně, až poté se dostala do Jihoafrické republiky.

Ministr zdravotnictví Jihoafrické republiky Joe Phaahla uvedl, že tato varianta souvisí s prudkým nárůstem případů v zemi v posledních dnech, denně přibude až 200 nových případů. Nejvíce, až 3200 případů za den, se objevilo ve městě Gauteng. Vědci se snažili zjistit, co za tak prudkým růstem počtu nakažených stojí, a tak studovali vzorky viru a objevili novou variantu s tím, že až 90 % případů v Gautengu je způsobeno právě touto variantou.

WHO vyzvala své členské státy, aby urychlily očkování vysoce prioritních skupin a hlásily výskyt případů nákazy variantou omikron, případně jejich klastry, a také jejich podíl mezi sekvenovanými vzorky. Vzhledem k očekávanému nárůstu počtu případů onemocnění covid-19 apelovala WHO na jednotlivé země, aby zavedly plány, které zmírní dopady tohoto nárůstu a zachovají fungování zdravotnických služeb.

Nová varianta koronaviru omikron je „vysoce nakažlivá“ a vyžaduje urychlenou akci. Po poradě expertů k posouzení rizik WHO uvedla, že předběžné důkazy naznačují u omikronu zvýšené riziko reinfekce, jak zveřejňuje i apnews.com. To znamená, že lidé, kteří již covid-19 měli, se mohou touto variantou opět nakazit. Varianta má navíc vysoký počet mutací ve spike proteinu koronaviru. Vědci uvádějí, že až 30, což by mohlo způsobit její snadné šíření a naznačovat větší infekčnost. 

Sharon Peacocková, která vedla genetické sekvenování covidu-19 v Británii, uvedla, že dosavadní údaje naznačují, že nová varianta má mutace s potenciálem rychlejšího přenosu, ale význam všech mutací zatím není znám. Lawrence Young, virolog, popsal omikron jako „nejsilněji zmutovanou verzi viru, jakou jsme kdy viděli“, včetně „potenciálně znepokojivých změn“, které jsme u stejného viru nikdy předtím neviděli.

Jak tato varianta vznikla? Některá média, a mezi nimi i Česká televize, přinesla zprávu, že varianta se vyvinula v těle nakaženého virem HIV. Virolog Jiří Černý označil tuto možnost za „vysoce pravděpodobnou“. Vědci se domnívají, že varianta se vyvinula v těle člověka, jenž měl oslabenou imunitu a nedokázal se viru snadno „zbavit“, čímž virus dostal možnost zmutovat. Znepokojivé zjištění vědců. Objevili další potenciální rezervoár koronaviru.

Zdroj: who.int, apnews.com, ceskatelevize.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu