Ve hře jsou tři varianty opatření proti covidu. Včetně toho nejtvrdšího

Domácí 16. listopadu 2021 | 08:09 — Ilona Cílková
Vláda se v pondělí na zpřísnění opatření proti koronaviru neshodla, rozhodnutí má padnout až ve čtvrtek. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) jsou ve hře tři modely, kterými se kabinet inspiruje. Mezi nimi je uznávání jen PCR testů, nebo bavorský či rakouský model.
V Rakousku se neočkovaným osobám omezuje pohyb / Shutterstock

Vláda se včera ani po třech hodinách jednání neshodla na zpřísnění pravidel v boji s covidem. Vrací do hry rakouský model lockdownu pro neočkované. Rozhodne ve čtvrtek.„Musíme zabránit přeplnění nemocnic,“ řekl po jednání vlády premiér Andrej Babiš. Ve hře bude podle něj vedle rakouského modelu i bavorský, v němž neplatí žádný typ testů, či to, že by se uznávaly jen PCR testy. 

Právě tuto variantu, která počítá se zrušením uznávání antigenních testů i samotestů a uznáváním jen PCR testů, doporučuje i Anticovid tým opozice. Ze zvažovaných variant je to ta nejměkčí. „Strávili jsme tři hodiny diskusemi nad dalšími opatření,“ uvedl Babiš. Jaké jsou tři varianty, které zvažuje vláda?

Rakouský model

Nejtvrdší model, podle kterého by se vláda mohla řídit, je rakouský. V zemi se kromě uznávání výhradně očkování nebo prodělané nemoci od pondělí omezuje i volný pohyb neočkovaným.

Platí takzvaný „lockdown neočkovaných“. Ti mohou opouštět domov jen kvůli cestě do práce, do školy, k lékaři, na nákup nezbytně nutných věcí a na zdravotní procházky. Policie je bude kontrolovat namátkově. Za porušení nařízení hrozí podle agentury DPA pokuta v přepočtu až 36 600 korun.

Bavorský model

Ve hře je i bavorský model. V tomto případě se neuznávají žádné testy, vstup na hromadné akce je tak povolen jen očkovaným nebo těm, kteří prodělali koronavirus. Neočkovaní navíc od úterý nemohou do restaurací a do hotelů, jinak ale omezený volný pohyb nemají. Bavorsko navíc plánuje přistoupit k povinnému očkování vybraných profesí.

O - PCR - N

Tento model podporuje Anticovid tým opozice. K prokázání bezinfekčnosti jsou kromě očkování či nemoci v posledních 180 dnech připuštěny i PCR testy.

Ministerstvo zdravotnictví podle Babiše musí do čtvrtka podrobně rozpracovat všechny tři varianty. Premiér doufá, že vláda o zpřísnění ve čtvrtek rozhodne. Podle něj musí resort zdravotnictví zanalyzovat hlavně různé právní aspekty, protože se objevují legislativní názory, že na rakouský model by nestačil pandemický zákon. Byl by potřeba nouzový stav.

Ministr zdravotnictví už v pondělí odpoledne přiznal, že on osobně je příznivcem právě rakouského modelu. Celorepublikový lockdown odmítá. „Uvidíme, jak to bude vypadat koncem listopadu, a podle té situace se rozhodne, jaká opatření budou v prosinci," uvedl včera premiér v demisi. Mluvil o tom, že chce shodu s opozicí, aby byla zachována kontinuita v boji proti covidu, ale to po večerním jednání kabinetu neplatí. Vakcinační dezinformátoři jsou zločinci, kteří mají na svědomí miliony životů, říká ředitel společnosti.

Zdroj: vlada.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu