Pozor na možnost snížit si do konce roku zálohy na energie. Můžete se připravit o další peníze

Domácí 11. listopadu 2021 | 09:34 — Ilona Cílková
Pokud vám vysoké zálohy v režimu dodavatele poslední instance (DPI) můžou způsobit finanční potíže, můžete z nich zaplatit v listopadu a v prosinci jen část. Jestliže ale máte na to zaplatit zálohy celé, raději to udělejte, vyplatí se to víc.
Nižší zálohy se nemusí vyplatit / Shuttterstock

V posledních dvou měsících letošního roku platí dvě úlevy kvůli probíhající energetické krizi. Zatímco odpuštění daně z přidané hodnoty (DPH) se bude týkat všech odběratelů energií, snížení záloh v listopadu a prosinci je pomoc pouze pro lidi, kteří byli nuceni přejít k dodavatelům poslední instance (DPI). Jim se ale nemusí vyplatit, protože sleva na DPH bude jen na peníze uhrazené do konce roku 2021.

Lidé, kteří jsou stále ještě u dodavatelů poslední instance (DPI) si mohou snížit zálohy o polovinu v listopadu a o 40 % v prosinci. Snížení záloh není povinné a ze strany zákazníků by mělo být jen krajním řešením. Podle odborníků jde o dobrý krok. Zákazníkům to pomůže v odložení částky, kterou mají uhradit. Ale i tak je to jen odsunutí problému v čase. Vyšší cena za energie se jim tak jako tak projeví v koncovém vyúčtování. 

Experti upozorňují na fakt, že se tím lidé mohou připravit o část slevy z titulu už zmíněného odpuštění DPH v listopadu a prosinci. To se totiž bude vztahovat jen na peníze, které na zálohách pošlete právě v těchto měsících. Když u DPI budete zůstávat déle, vyúčtuje vám pak dodavatel případný nedoplatek až v novém roce, a to bude i s DPH. Přihlédneme-li k tomu, že pouze listopadové a prosincové zálohy budou osvobozené od DPH, dává finančně větší smysl se o tuto výhodu neokrádat a tyto dvě zálohy uhradit v plné výši.

Odborníci i dodavatelé varují, že ačkoliv mohou lidé v tomto režimu setrvat až půl roku, nejlepší variantou je režim DPI co nejrychleji opustit a uzavřít smlouvu na standardní produkty. Po špatné zkušenosti s původním dodavatelem mají lidé tendenci uzavírat smlouvy na delší časové období. Takové nabídky mohou bý výhodné jen zdánlivě.

„Zákazníci mají nyní často dojem, že nejbezpečnější je si cenu zafixovat na dlouhou dobu a vybírají tříleté smlouvy, kde je cena oproti jednoletým či dvouletým fixacím ceny momentálně výhodnější. Ale vše ukazuje na to, že ceny začnou klesat již během roku 2022 a dá se tedy očekávat, že se objeví výhodnější ceníky. Zákazníci s tříletou fixací tak sice teď budou na zálohách i ve vyúčtování platit méně, ale z dlouhodobého pohledu mohou výrazně přeplatit," varují oborníci. Hlavně nepropadejte panice. Expert radí, na jak dlouho se nyní vyplatí fixovat zálohy na energie.

Zdroj: eru.cz, penize.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu