Koruna zpevňuje na nejsilnější úroveň od doby před pandemií

Domácí 06. listopadu 2021 | 09:53 — Ilona Cílková
Koruna v očekávání dalšího zvedání úroků ČNB zpevňuje na nejsilnější úroveň od doby před pandemií. Pod hrozbou až osmiprocentní inflace prolamuje úroveň 25,20 za euro.
Česká měna včera odpoledne středoevropského času zpevnila pod úroveň 25,20 za jedno euro / Depositphotos

Česká měna včera odpoledne středoevropského času zpevnila pod úroveň 25,20 za jedno euro. Je tak nesilnější od doby před propuknutím pandemie v ČR loni na přelomu února a března. Podle údajů agentury Bloomberg posílila až na 25,183 koruny za euro, tedy na nejsilnější úroveň od 24. února 2020.

Koruna zpevňuje nejen v důsledku včerejšího razantnějšího než očekáváného zvýšení základní úrokové sazby ČNB, ale také v očekávání dalšího jejího zvyšování. Trh nyní sází na to, že už během tří měsíců by mohla základní sazba činit až 3,25 procenta. To by znamenalo, že ČNB svoji základní sazbu zvýší ještě o další 0,5 procentního bodu. Takřka jisté je, že už na svém prosincovém zasedání zvýší ČNB základní sazbu až právě o 0,5 procentního bodu.

Posilující koruna by měla postupně zlevňovat dovoz, což se projeví protiinflačně. Je to jeden ze způsobů, jak se ČNB snaží zvyšováním sazeb, obecněji zpřísňováním měnových podmínek, krotit inflaci.

Nicméně horizont měnové politiky ČNB činí 12 až 18 měsíců, takže centrální banka je s to ovlivnit inflaci převážně až v tomto období, tedy nejdříve na přelomu let 2022 a 2023. Na přelomu roku letošního a roku 2022 je třeba navzdory aktuálnímu razantnímu zvyšování sazeb a navzdory zpevňování koruny počítat s až sedmiprocentní inflací, nejvyšší od roku 2008. Nelze ale vyloučit ani inflaci až osmiprocentní, klíčovou roli bude hrát vzestup cen energií. Česká národní banka šokuje Česko i svět. Odhodlala se k nečekanému kroku.

Zdroj: kurzy.cz, bloomberg.com.

Témata: ČNB, koruna, měna, úroky,
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu