Horké chvilky pro ANO. V tajné volbě o vedení Sněmovny je možné všechno

Domácí 04. listopadu 2021 | 07:34 — Ilona Cílková
Na ustavující schůzi nové Sněmovny, která začne už v pondělí a na které si poslanci zvolí nové vedení dolní komory, zažije opoziční ANO horkou chvilku. Místopředsedy nové sněmovny za ANO by se měli stát někdejší předseda dolní komory Radek Vondráček a bývalá hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová. Pětikoalice je proti.
Vondráčkova volba nebude jednoduchá, hnutí na něm ale trvá / Profimedia

Koalice Spolu a PirSTAN, které mají bezpečnou většinu 108 poslanců, odmítají pro Vondráčka v tajné volbě hlasovat. ANO ale na Vondráčkovi trvá, a je tedy jasné, že jednání bude bouřlivé a zřejmě se protáhne. S Vondráčkem mají koalice problém kvůli tomu, že bez souhlasu lékařů a policie navštívil v nemocnici prezidenta Miloše Zemana.

Podle šéfky poslanců ANO Aleny Schillerové nemusí být Vondráčkova volba jednoduchá, hnutí ale na něm trvá. „Dostal jednomyslnou podporu celého klubu. Necháme rozhodnout sněmovnu,“ poznamenala Schillerová. Na Vondráčka se snesla kritika potom, co navštívil v nemocnici prezidenta Miloše Zemana.

„Pan Vondráček bohužel ukázal, že to není jeho parketa být ve vedení Sněmovny,“ řekl Právu šéf poslanců STAN Jan Farský. Podobně mluví i předseda klubu lidovců Marek Výborný. „Volba bude tajná, ale za klub KDU-ČSL mohu říci, že volba Radka Vondráčka do vedení je nepřijatelná,“ řekl.

Šéfka klubu ANO Alena Schillerová ve středu po jednání s koalicemi přiznala, že pro zvolení Vondráčka hlasy nemají, přesto na jeho nominaci trvají. „Nebude to jednoduché, ale budeme na svých nominantech trvat. Pan Vondráček dostal jednomyslnou podporu klubu,“ řekla Schillerová, která řídí nejsilnější sněmovní klub se 72 členy.

Vůči Mračkové Vildumetzové výtky od zástupců sněmovní většiny nezazněly. „O post místopředsedkyně sněmovny se ucházet budu, nominace a podpory od svých kolegů si moc vážím a přijímám ji s velkou pokorou,“ komentovala informaci Mračková Vildumetzová. Zvolená poslankyně vedla kandidátku ANO v Karlovarském kraji, kde hnutí jako v jednom ze šesti regionů zvítězilo – získalo třiatřicet procent hlasů. Záhada zneužitého Vondráčka. Nic jsem netajil, zlobí se šéf PS. V záloze má fotografii s prezidentem.

Zdroj: pravo.cz, ct24.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

První československý vůz s klimatizací představoval nevídaný luxus. Inovace, která změnila svět pochází z dílen USA

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu