Epidemiologická situace se nevyvíjí vůbec dobře, varují odborníci a načrtli černý scénář dalšího vývoje

Domácí 29. října 2021 | 07:55 — Ilona Cílková
Epidemie se nevyvíjí dobrým směrem. Ve čtvrtek přibylo v České republice 4348 nově nakažených covidem, což je to méně než předchozí dny, na čtvrtek ovšem připadl státní svátek. I tak je číslo vyšší, než bylo minulý čtvrtek, který byl běžným pracovním dnem a nově nakažených bylo 3640.
Podle odborníků může přijít další lockdown / Depositphotos

Čeká Česko další lockdown? Podle odborníků to není vyloučené. A navíc můžeme opět lámat smutné rekordy. Nejen v počtu nakažených, ale také v počtu úmrtí. Nemocnice se mohou znovu naplnit na hranu svých kapacit, což bude znamenat omezení jiné péče, zavřou se školy a přijde další lockdown. Takové jsou podle odborníků černé scénáře vývoje pandemie koronaviru na další týdny. 

Na situaci v Česku se nedívá příliš optimisticky ani imunolog Václav Hořejší.„Můžeme se dostat do situace, že počty letošních infekcí se budou blížit tomu, co jsme zažili na jaře,“ upozornil. Zároveň ale řekl, že počet vážných případů, hospitalizací a úmrtí bude několikanásobně nižší. A to proto, že velká část rizikové populace je chráněna očkováním nebo proděláním nemoci. Už teď je ale jisté, že čísla ještě tak dva tři týdny porostou. Pokud se nezlepší proočkovanost obyvatel, mohou přijít další lockdowny. To všechno ale v případě, že by došlo ke kritické situaci v nemocnicích, myslí si imunolog. Některé nemocnice již nyní hlásí omezení ostatní zdravotnické péče.

Pokud se situace bude zhoršovat, podle Hořejšího vláda jako první omezí větší shromáždění v uzavřených prostorách, tedy koncerty, kulturní představení, sportovní akce a podobně. Jestli ani to nepomůže, Hořejší varuje, že se znovu mohou uzavírat třeba i obchody. „Nic jiného než lockdowny už nemůžou udělat," uvedl pro CNN Prima NEWS.

Podle šéfa České lékařské komory Milana Kubka se pandemie v Česku vymkla kontrole. „Nárůsty nových případů jsou opravdu vysoké, na začátku listopadu budou atakovat 10 tisíc. Roste procento pozitivních testů, je trojnásobek nad bezpečnou hranicí,“ dodal Kubek. Přesto vidí mezi letošní a loňskou situací velký rozdíl. „Před rokem jsme nebyli očkovaní, neměli jsme zkušenosti s léčbou. Situace je lepší, ale netvrdím, že není vážná. Věřím, že i když bude nových případů přes 10 tisíc, ostatní parametry zůstanou na čtvrtině,“ vysvětlil prezident ČLK a dodal, že doufá, že počty hospitalizovaných nepřesáhnou tři tisíce osob.

Pesimistický je ve své predikci i evoluční biolog Jaroslav Flegr. „Jestli politici udělají to, co se chystají udělat, tedy v podstatě nic, letos v počtu nakažených překonáme všechny dosavadní rekordy. Možná že díky vakcínám už nebude tolik lidí umírat, ale ani na to bych si už nevsadil. Neočkovaných a těch, kterým už od nákazy či očkování vymizela imunita, je tolik, že mohou být i rekordy v umírání," nastínil pro CNN Prima News. 

Epidemie v Česku se poslední týdny komplikuje. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška šíření viru koncem října opustilo realistický scénář a situace se vyvíjí podle toho vysoce rizikového. „Pokud budeme pokračovat dál ve vysoce rizikovém vývoji, počty nově potvrzených případů mohou růst až do listopadu a tam už nemá cenu predikovat konkrétní počty. V tu chvíli se děje špatná věc, musím zjistit kapacitu testování, trasování, musím začít hlídat nemocnice. A jestli teď budu predikovat, že v listopadu budou denně přibývat čtyři tisíce nebo 3,5 tisíce, je de facto jedno. Podstatné je, jakým způsobem má vlna potenciál se zlomit. A to zatím v následujících týdnech nevidíme," uvedl Dušek. Blížíme se k povinnému očkování, jsou přesvědčeni experti. Ministr Vojtěch řekl, kdo o něm rozhodne.

Zdroj: uzis.cz, koronavirus.mzcr.cz, cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu