Jedinečná šance pro předlužené domácnosti. Využít ji můžete již od dnešního dne

Domácí 28. října 2021 | 09:08 — Ilona Cílková
Milostivé léto právě začíná. Do 28. ledna bude moci každý, kdo dluží státu, kraji, obci, jejich organizacím či jimi vlastněným společnostem, dluh uhradit a bude mu odpuštěno takzvané příslušenství, tedy úroky a různé poplatky. K akci se připojily i některé soukromé společnosti, další o tom uvažují.
Milostivé léto právě začíná / Depositphotos

Zákonodárci, kteří milostivé léto připravili, a neziskové organizace, které pomáhají lidem v dluzích, si od něj slibují, že ubude lidí s exekucemi. Milostivé léto by se mohlo týkat až stovek tisíc z nich.

Šance skoncovat s exekucemi díky akci Milostivé léto je právě teď hodně veliká. Základní podmínkou účasti v programu, který startuje od 28. října a končí 28. ledna 2022, je, že se exekuce týká veřejnoprávní instituce, i když se k akci připojily i některé soukromé společnosti a další o tom uvažují. 

A výhodou, že pak kromě původního dluhu a poplatku exekutorovi (907,50 Kč včetně DPH) dlužník nemusí platit žádné další úroky, poplatky, penále. Díky tomu zaplatí třeba i jen desetinu v současnosti vymáhané částky. „Program odpuštění veřejných dluhů je určen fyzickým osobám, jak spotřebitelům, tak podnikatelům ,na ičo‘," upřesnil David Šmejkal z Poradny při finanční tísni.

Je třeba zdůraznit hned na začátku, že Milostivé léto je milostivé vůči těm, kteří se aktivně snaží své závazky řešit. Nic se neděje automaticky a bez výrazného přičinění dlužníka postiženého exekucí. Pokud patříte k těm, kdo mají problémy v komunikaci s úřady, a nejste si jisti, zda administrativu s Milostivým létem zvládnete, požádejte někoho blízkého o pomoc, případně ho vybavte plnou mocí, aby vás zastupoval. Nebo navštivte poradnu zabývající se finančním poradenstvím. Přestože období tří měsíců na zbavení se dluhu vypadá jako dlouhé, není. Bude třeba se v dluzích zorientovat a vyplnit nějaké žádosti. S přípravou začněte hned, ať můžete peníze poslat co nejdříve po 28. říjnu.

Milostivé léto se netýká všech dluhů. Pouze těch vůči společnostem či organizacím ve vlastnictví státu, krajů či obcí, případně vůči státu, krajům či obcím jako takovým. Kromě zmíněného příkladu s pokutou za jízdu veřejnou dopravou bez platného jízdního dokladu může jít také například o nájemné v obecních bytech, poplatky za odpad, platby za energie ČEZu, Pražské energetice nebo Pražské plynárenské či koncesionářské poplatky.

Dluh bez příslušenství budou moci uhradit například také bývalí vězni, po nichž chce stát zaplatit za pobyt. Některé soukromé společnosti ale oznámily, že i ony odpustí dlužníkům poplatky. Uvažují o tom nebo účast již oznámily společnosti Česká spořitelna, Air Bank nebo Home Credit. Lidé mají jedinečnou šanci, jak se zbavit dluhů. Příležitost, která se již nebude opakovat.

Zdroj: kdu.cz, ct24.cz.

 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu