Chystáte se v den státního svátku nakupovat? Podívejte se nejdříve, kde bude otevřeno

Domácí 26. října 2021 | 12:11 — Ilona Cílková
Na měsíc říjen připadne v Česku jeden státní svátek, konkrétní datum je čtvrtek 28. října. Máte podobně jako spoustu lidí volno, nemusíte do práce a rádi byste šli nakupovat? Podívejte se, kde bude otevřeno!
Většina obchodních center bude uzavřena / Pixabay Victoria Borodinova

V letošním roce připadá na čtvrtek 28. října státní svátek – Den vzniku samostatného československého státu. V souvislosti s tím vyvstává otázka, zda bude možné v tento den nakoupit alespoň potraviny a běžné potřeby, nebo zákazníci budou mít smůlu. Vzhledem k tomu, že jde o státní svátek, má spoustu pracujících volno, a tak je zajímá, jak budou otevřeny či zavřeny obchody a obchodní centra.

Některé svátky v roce představují možnost běžně nakupovat, aniž by byly obchody a řetězce nějak omezeny svou dostupností. Nicméně čtvrtek 28. října patří mezi ty, kdy je nutné myslet na nákupy s předstihem, protože většina prodejců bude mít zavřeno. Svobodnou vůli mají v tomto ohledu menší prodejny, které mají prodejní rozlohu do 200 metrů čtverečních. Ty si mohou určit, zda budou ve státní svátek prodávat, nebo si dají volno.

Naše redakce proto oslovila prodejní řetězce s dotazem, zda otevřou. Do obchodní řetězce Lidl míří každý den velké množství Čechů. Tuto radost si však budou muset 28. října 2021 odpustit, protože budou všechny prodejny Lidl nad 200 m2 zavřeny. Stejný osud potká i Penny. „Ve čtvrtek 28. října zůstanou všechny naše prodejny v souladu se zákonem uzavřeny. Ve středu a v pátek pak všechny prodejny budou mít běžnou otevírací dobu," uvedl tiskový mluvčí Penny Market Tomáš Kubík  Omezení se týkají i obchodního řetězce Billa, který má v Česku poměrně hodně prodejen. Jakákoliv Billa by měla být 28. října 2021 zavřena, protože vždy překračuje 200 metrů čtverečních. Stejně tak lidé nebudou moci ve sváteční den nakoupit v řetězcích Globus, Tesco či Kaufland.

Pauzu s nakupování si budete muset dát i v případě, že plánujete 28. října 2021 navštívit některou z prodejen s nábytkem a bytovými doplňky IKEA. Obchody této značky jsou opravdu obrovské, proto nehrozí, že by měl nějaký z nich otevřeno. Podobně na tom jsou obchodní centra, která mohou pro zákazníky otevřít, ale provozovny nad 200 metrů čtverečních musí podle zákona zůstat stejně uzavřeny. I to je jeden z hlavních důvodů, že se zavírají i OC. Většina obchodů totiž přesahuje stanovenou hranici a pro obchodní centra to většinou znamená výrazný pokles tržeb, proto se jim jednoduše otevřít nevyplatí.

Jsou však místa, kde i ve státní svátek 28. října lidé mohou nakupovat. Jedná se především o letiště, stejně tak čerpací stanice, lékárny, prodejny ve zdravotnicích zařízeních nebo nádraží – ať už autobusová nebo vlaková. A pokud někdo objednává z e-shopu a chce si vyzvednout svoji zásilku na některé z výdejen, platí pravidlo, že jsou otevřeny pouze ty s plochou do 200 metrů čtverečních. Peněženkám neulevíme ani na chvíli. Česko zažije další cenový šok.

Zdroj: penize.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu