Nízká proočkovanost může do budoucna znamenat obří potíže. Tohle se nebude lidem vůbec líbit

Domácí 23. října 2021 | 08:11 — Ilona Cílková
Česká republika má plně naočkováno přes 56 procent populace, což je pod průměrem Evropské unie. Zatímco některé západní státy, které mají proočkováno kolem 80 procent populace, mohou rušit covidová opatření, Česko se kvůli skokově rostoucím číslům chystá zavádět přísnější pravidla. Kde se stala chyba? A jaké potíže to pro Čechy může znamenat?
Očkování v Česku se během léta zadrhlo / Depositphotos

Vypadá to, že Evropa je rozdělena podle mnoha linií a jednou z nich je i podíl lidí očkovaných proti covidu-19. Směrem na východ podíl očkovaných klesá. Je to paradox. Mezi „starými“ a „novými“ členskými státy, nebo chcete-li, mezi Visegrádem a zeměmi jako Rakousko, Španělsko, Německo nebo Itálie se začínají rozvírat vakcinační nůžky a kontinent se v očkování proti covidu opět rozděluje. A to může přinést do budoucna obrovské potíže. Včetně nemožnosti velké části obyvatel východu EU cestovat na Západ. A může to přinést i opětovné uzavírání hranic. 

I když se zdá, že se v posledních dnech zájem o očkování v Česku zvedá, stále se očkuje na poměry EU velmi málo. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha mohou za nízkou proočkovanost v Česku především dezinformace, které byly šířeny rovněž některými politickými subjekty. „Očkování jsme propagovali a mluvili o něm dlouhodobě. Do července u nás očkování fungovalo, kdy se očkovalo denně i sto tisíc lidí. Problém nastal někdy v srpnu, kdy zájem o očkování klesl. Všichni se snaží maximálně vysvětlovat, ale bojujeme proti dezinformacím,“ řekl Vojtěch na dotaz CNN Prima NEWS.

Očkování se podle Vojtěcha stalo zbraní v předvolebním boji. „Bojovali jsme i proti některým politickým subjektům, které si na dezinformacích postavily kampaň, což není v ostatních státech zvykem. Ty v médiích a ve Sněmovně dělaly několik měsíců kampaň proti očkování a považuji to až za nemorální," domnívá se ministr. Zároveň odmítá, že by vláda nečinila všechny potřebné kroky k propagaci vakcinace.

„Ta doba byla velmi složitá i pro nás tím, že to bylo předvolební období, ale zmíněné subjekty se naštěstí do Sněmovny nedostaly, takže už nemají takový prostor. Spousta lidí tím samozřejmě byla ovlivněná. Každý den dostávám zprávy od lidí, kteří těm dezinformacím věří. Vysvětlujeme, že máme spoty i na celostátních televizích,“ obhajuje kroky vlády odcházející ministr.

Odpovědnost dnes podle něj leží především na občanech, kteří by měli opatření dodržovat a především pak zvážit očkování, pokud se pro něj ještě nerozhodli. „Je to na každém, už to není jenom o vládě. Systém je připraven a je to skutečně o individuální odpovědnosti, zda se jednotlivec naočkovat nechá," uzavřel ministr zdravotnictví. Další vlna je tady a očkovaní ztratí výhody. Musí se změnit strategie, shodují se odborníci.

Zdroj: onemocnění-aktualne.mzcr.czirozhlas.cz, cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu