Covidová situace je horší, než ukazují čísla. Tak prudký zvrat jsme nečekali. Nevypadá to dobře, varují experti

Domácí 22. října 2021 | 14:13 — Ilona Cílková
Nevypadá to vůbec dobře. V Česku přibylo za čtvrtek 3638 nově nakažených koronavirem, minulý čtvrtek to bylo 1536 případů. Ve středu bylo zaznamenáno 3280 případů. Pandemie koronaviru opět nabírá na síle. Počet nakažených rapidně roste a Česko se přesunulo do rizikového scénáře.
Experti přiznávají, že tak špatná čísla nečekali / Depositphotos

Experti přiznávají, že tak špatná čísla nečekali. Virová nálož v odpadních vodách v Praze nyní dosahuje hodnot z března. Nevypadá to dobře, varuje biochemik Jan Konvalinka. Přestože předpokládal, že počet nakažených koronavirem v Česku stoupne, nedokáže si vysvětlit, proč se situace zhoršila za jeden týden. „Situace nejen že jde podle toho nejhoršího scénáře, ale teď v posledních třech dnech ho dokonce předbíhá. Jak podle počtu pozitivních, což by zase tak strašně nevadilo, ale i podle počtu hospitalizovaných,“ uvedl Konvalinka pro Český rozhlas.

I když je nárůst překvapivý, připouští, že ho kolegové už delší dobu upozorňovali na zajímavou studii odpadních vod z VŠCHT doktora Bartáčka a jeho spolupracovníků.  „Metody PCR jsou tak citlivé, že dokážou virus najít i v ohromně zředěném prostředí odpadních vod. Jednak je to strašně dobrá věda a jednak nám mohou říct, kolik toho viru v populaci je, což pak může mít i prediktivní hodnotu. A kolegové nás už minulý týden upozorňovali, že se hodnoty blíží těm nejvyšším z jara tohoto roku. Virová nálož minimálně v Praze, nevím, jestli se to měří i někde jinde, už opravdu dostupuje březnových hodnot.“

Biochemik také upozorňuje, že uváděné počty promořených se pouze odhadují, protože se nedají přesně určit. „Víme o 1,8 milionu lidí, kteří covid prodělali, a odhadujeme, že skutečné číslo je asi dvakrát až třikrát vyšší," sděluje odhadovaná čísla. Původní odhady, že většina populace už covid prodělala, jsou tak nejspíš mylné.

Konvalinka vidí pesimisticky míru proočkovanosti populace, především v kategorii 65+, tam je podle něj stále ještě půl milionu lidí bez vakcíny. „V proočkovanosti populace jsme na 21. místě v Evropě, čili jsme na tom hrozně špatně," upozorňuje. Jeden z problémů je, že jak lidé naočkovaní, tak lidé, co nemoc prodělali, mohou koronavirus znovu dostat. „I lidé s protilátkami ale mohou virus dále šířit. Sice méně pravděpodobně a kratší dobu, ale mohou. Totéž platí pro lidi, kteří prošli chorobou. I u nich existuje možnost reinfekce. Je relativně častá a i tito lidé mohou ten virus šířit,“ řekl.

„Takže to, že tady máme vysokou virovou nálož, znamená, že se virus šíří – to překvapivé není. Co je znervózňující, je skutečnost, že s tím skoro ruku v ruce jde počet hospitalizací a úmrtí v nemocnicích. A to je znervózňující, protože stupeň ochrany očkováním, nebo promořením není tak vysoký, jak jsme doufali,“ varuje Konvalinka.

Podle imunologa Václava Hořejšího není ani tak důležité, kolik je celkových případů, ale kolik je hospitalizovaných. Pořád je to samozřejmě tak, že když se podíváte na čísla z nemocnic, tak je to méně než v nejhorších dobách, ale stoupá to. Je to způsobené tím, že se lidé naprosto iracionálně nechtějí nechat očkovat. Problém je ale i s těmi nemocnicemi, trpí tím i ostatní. „Napadá mě jediné opatření – nějakým způsobem docílit téměř povinného očkování. A to je jediné, co můžeme dělat," myslí si Hořejší.

Kvůli zhoršující se epidemické situaci tak budou od 25. října opět povinné respirátory na hromadných akcích či na pracovištích. Dojde ke zkrácení karantény na sedm dní. A změny se dotknou i testování – kromě avizovaného zkrácení platnosti antigenních a PCR testů bude od listopadu, až na výjimky, ukončeno jejich hrazení z veřejného zdravotního pojištění. Epidemie se nám může lehce vymknout. Sledujeme špatný ukazatel, varuje viroložka

Zdroj: plus.rozhlas.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu