Česko zažívá koronavirové déjà vu. Úplně zbytečně nám hrozí další lockdown

Domácí 21. října 2021 | 09:59 — Ilona Cílková
Trend nárůstu nově potvrzených nákaz nemocí covid-19 pokračuje. Za středu přibylo 3 276 nových případů, tedy stejně jako v úterý dvakrát tolik, co minulý týden. Incidence, počet potvrzených případů v přepočtu na sto tisíc obyvatel za týden, stoupla na 134. Situace tak velmi připomíná nástup druhé vlny pandemie loni v září.
Je nutné, se co nejrychleji proočkovat, vybízí experti / Depositphotos

Vzrostl i počet hospitalizovaných s covidem na 726, tedy nejvíce od 26. května a skoro o tři pětiny více než před týdnem. Za posledních sedm dní zemřelo 58 lidí s covidem, což je skoro o třetinu více než za celé září a více než dvojnásobek počtu úmrtí za celý srpen.

Dobrá zpráva je, že kromě nových případů nákazy v poslední době opět stoupá i počet očkovaných. Ve středu bylo očkovaných nejvíce za den od 3. září, a to zhruba 20 600. Počet podaných dávek vakcín za celou dobu očkování ve středu přesáhl 12 milionů. Plně očkováno je přibližně 6,04 milionu lidí. Přesto se epidemiologická situace v Česku se rapidně zhoršuje a covidové statistiky velmi připomínají loňské září, kdy vše skončilo lockdownem. „V některých krajích je virová nálož tak velká, že dochází prakticky ke komunitnímu šíření," upozornil ve středu Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Dominantou u nemocných je infekčnější varianta delta, která podle statistik Státního zdravotního ústavu (SZÚ) připadá asi na 87,1 procent pozitivních případů. „Většina těch, kteří dopadnou špatně, mají těžký průběh nebo bohužel zemřou, jsou právě neočkovaní. Ve skutečnosti je efekt vakcinace jasně vidět, sice není stoprocentní, ale účinná je z 90 procent proti těm těžkým průběhům," přibližuje profesor imunologie Václav Hořejší.

Vzhledem k malé proočkovanosti země je podle odborníků těžké odhadnout, jaká opatření bude, či nebude potřeba přijímat. Podle některých se v zimě můžeme vrátit k lockdownu. „Opatření samozřejmě v případě, že se začnou čísla zhoršovat, bude nutné přijmout. A bude nutné k tomu přijímání přistoupit včas," apeloval před pár dny virolog Jiří Černý.

Kvůli rapidně se zhoršující epidemické situaci v Česku vláda přikročila ke zpřísnění koronavirových opatření. Nově bude muset personál restaurací a dalších podniků kontrolovat certifikáty svých hostů. Dále skončí pojišťovnou hrazené testování na COVID-19 pro dospělé, zkrátí se platnost provedených testů i doba karantény a v neposlední řadě se obnoví povinnost nosit respirátory ve všech vnitřních prostorech. Již od 25. října bude povinné nošení respirátorů ve všech vnitřních prostorách včetně pracovišť.  Výjimku budou mít lidé, kteří sedí v kanceláři sami. Pokud je ale s nimi na pracovišti někdo další, respirátory budou muset mít. Další vlna je tady a očkovaní ztratí výhody. Musí se změnit strategie, shodují se odborníci.

Zdroj: mzcr.cz, uzis.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu