Dlouhé fronty u čerpacích stanic. Řidiči netankují jen do nádrží, ale i do přivezených kanystrů

Domácí 20. října 2021 | 09:15 — Ilona Cílková
Pohonné hmoty v Česku jsou nejdražší za téměř sedm let. Analytici předpokládají, že jejich cena i dál poroste. V průměru se za litr Naturalu 95 mezi týdenně platilo o 87 haléřů více, a to 35,47 koruny. I přesto se Němcům vyplatí zamířit do českého pohraničí, kam jezdí za levnějšími pohonnými hmotami.
Řidiči netankují jen do nádrží, ale také do přivezených kanystrů / Pixabay Jiří Fröhlich

České čerpací stanice, které jsou nedaleko hranic s Německem, zaznamenaly o víkendu rekordní prodeje. Řidiči ze sousední země stáli ve frontách desítky minut, aby natankovali levněji. V neděli byla cena Naturalu 95 v Drážďanech, tedy v hlavním městě sousedního Saska, 1,779 eur, tedy přibližně 45 korun za litr. V Chlumci, který je odtamtud vzdálený 40 kilometrů, se přitom prodává za 1,34 eur. Rozdíl v přepočtu na české koruny tedy činí 11 Kč. 

Německý deník Bild spočítal, že na jednom natankování plné nádrže se dá ušetřit až 30 eur, tedy v přepočtu 762 korun. Ještě větší cenový rozdíl naskočí při tankování na německých dálnicích, kde cena za litr Naturalu 95 atakuje historické maximum a blíží se k prolomení hranice 2 eur. Na každé čerpací stanici při hranicích se Saskem stála vozidla s německými registračními značkami, především z Drážďan a Saského Švýcarska. A řidiči netankovali jen do nádrží, ale také do přivezených kanystrů.

Podle analytiků cena pohonných hmot v Česku nadále poroste. V zimě pak nelze vyloučit ceny benzinu v České republice až kolem čtyřiceti korun za litr, nafta by mohla být srovnatelně drahá, případně jen o několik desítek haléřů levnější. 

Proč k relativně dramatickému skoku dochází právě nyní? S cenami pohonných hmot tradičně hýbe zejména zdražování ropy na mezinárodních trzích. Vliv má ale i aktuální velmi prudké zdražování energií v Evropě - uhlí, plynu a elektřiny, která se z nich vyrábí. Za růstem cen pohonných hmot pak stojí bezprostředně již zmíněná zdražující ropa.

Cena ropy nadále roste i v říjnu. Od začátku tohoto měsíce si ropa Brent připisuje dalších více než šest procent cenového vzrůstu. Efekt růstu ceny ropy přitom není tlumený posilováním koruny vůči dolaru, neboť vzájemný kurs obou měn je zhruba tam, kde na počátku října. Ceny pohonných hmot v ČR se zpravidla odvíjejí s dvou- až třítýdenním zpožděním za vývojem cen ropy. Postavené na hlavu. Pomáhat lidem s účty za energie jde proti smyslu Green Dealu.

Zdroj: newsrnd.com, bild.de.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu