Pokud odkládáte očkování, děláte velkou chybu. Experti řekli, co můžeme v nejbližších týdnech čekat

Domácí 15. října 2021 | 14:58 — Ilona Cílková
Koronavirová epidemie se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha nevyvíjí dobrým směrem. Jak řekl v pátek na tiskové konferenci, stále se nacházíme v realistické variantě. V nemocnicích je 407 hospitalizovaných, ale čísla v nejbližších dnech porostou.
Neodkládejte očkování, radí experti / Pixabay

„Trend je zkrátka rostoucí a lidé si musí uvědomit, že situace je nesporně daná nižší proočkovaností, než bychom potřebovali,“ řekl Vojtěch s tím, že statistiky hovoří jasně. Osmdesát procent lidí přijatých na intenzivní péči jsou neočkovaní. V České republice stále nemá očkování čtyři miliony lidí. „V posledním týdnu pozorujeme zvýšený zájem o očkování, což je nepochybně dobře, ale chtěl bych všechny požádat, aby už neodkládali očkování,“ vyzval ministr s tím, že očkováno není ani 400 000 seniorů.

Vláda také počítá se zkrácením lhůty pro třetí dávku. „Od 18. října zkracujeme lhůtu pro podání posilující dávky na šest měsíců. Všichni, kterých se to týká, dostanou SMS. Všichni budou mít nárok na posilující dávku a všem doporučuji, aby tuto možnost využili,“ popsal ministr.

Resort zdravotnictví chce také zkrátit platnost antigenních a PCR testů a to na jeden a tři dny. Chce také ukončit úhradu preventivních testů na koronavirus, které měsíčně stojí dvě miliardy. „Další návrh je spíše úlevou pro rodiče a děti. Karantény budou zkráceny ze 14 dní na sedm po předložení negativního testu. Vychází to z podnětů ve školách, chceme ulehčit dětem a rodičům,“ doplnil Vojtěch. Měly by se zintenzivnit kontroly dodržování omezení.

Vojtěch opět vyzval občany, aby se nechali očkovat. Letošní zima by totiž mohla být z pandemického hlediska velmi náročná. Podle expertů můžeme totiž očekávat hned dvojitou pandemii. To až se k té koronavirové přidá rovněž ta chřipková. Odborníky na zdravotnictví proto již delší dobu děsí blížící se chřipkové epidemie. Z propočtů německých expertů vyplývá, že v případě kombinace její silné vlny a koronaviru by v tamějších nemocnicích zkolabovaly jednotky intenzivní péče, píše server týdeníku Focus. Odkazuje se přitom na důvěrné jednání expertů s ministrem zdravotnictví Jensem Spahnem (CDU).

Christian Karagiannidis, šéf Mezidisciplinární asociace intenzivní péče a urgentní medicíny, upozornil, že pokud by nastala silná chřipková epidemie, která se „potká“ s koronavirovou nákazou, mohlo by se na jednotkách intenzivní péče ocitnout naráz 3000 nemocných.
V případě „mírné chřipkové vlny“ by se podle jeho propočtů dostalo na JIP naráz až 1500 nemocných. „To by bylo extrémně velké množství a podle mého názoru nezvládnutelné,“ řekl Karagiannidis s tím, že zjištěná čísla nejsou prognózy, ale empirické hodnoty z předchozích let. Koronavirus nabírá na síle. Čekají nás stovky mrtvých denně, varuje expert.

Zdroj: focus.de, mzcr.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu