Mráz i sníh. Do Česka dorazí nevlídné počasí a začne sněžit

Domácí 09. října 2021 | 07:17 — Ilona Cílková
Do Česka dorazil pravý podzim. V příštích dnech mají teploty dál klesat a bude i mrznout. Lidi by s mrazíky měli počítat už od sobotní půlnoci. Nejstudenější bude noc na neděli, kdy i ve dvou metrech může mrznout. V údolích naměříme až mínus tři stupně. Půjde tak o nejchladnější noc od začátku května.
Výstraha před přízemními mrazy platí pro celou republiku až do pondělních osmi hodin ráno / Pixabay Natalie Kollegová

„Teploty klesnou na plus dva až minus dva stupně Celsia ve dvou metrech nad zemí. V přízemní vrstvě pak mohou teploty klesat ještě o pět až sedm stupňů Celsia," uvádějí meteorologové. Výstraha před přízemními mrazy platí pro celou republiku až do pondělních osmi hodin ráno. 

Mrazy mohou poškodit také úrodu, a to hlavně rajčat a dýní. Lidé by proto měli rostliny zakrýt světlou netkanou textilií. Chladná rána i s výskytem přízemních mrazíků budou pokračovat do úterý. V noci na pondělí budou teploty klesat na plus čtyři až minus jeden stupeň. Budou se místy objevovat přízemní mrazíky. Od úterka budou už teploty většinou nad nulou.

V sobotu bude podle meteorologů během dne bude jasno až skoro jasno. Z rána se může objevit mlha a nízká oblačnost. Nejvyšší denní teploty budou obdobné jako v pátek – 11 až 15 °C. Mírný vítr podobně jako v noci může na horách dosahovat až síly 20 metrů za sekundu. V noci se pak teploty propadnou k 4 až 0 °C, hrozí přízemní mrazíky

V neděli bude situaci obdobná. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 10 až 14 °C, bude jasno až polojasno. Z rána se mohou objevit ojedinělé mlhy a nízká oblačnost. V noci pak přízemní mrazíky doprovodí počasí mezi 3 až -1 °C, v údolích dokonce padnou k -3 °C.

Po neděli počítejme ještě s dalším poklesem teplot, do Česka pronikne studený vzduch od severu a od úterý se maxima budou pohybovat jen mezi sedmi a dvanácti stupni. V přílivu studeného vzduchu klesne hranice sněžení postupně až na 900 metrů. Na horách se tak v této sezóně poprvé dočkají sněhových vloček. Zatím to ale vypadá, že sněhu moc nenapadne a navíc v dalších dnech zase roztaje. Meteorologové vydali první předpověď na letošní zimu. A máme se na co těšit.

Zdroj: chmi.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu