Nejsi očkovaný, máš padáka. Tlak na vakcinaci sílí

Domácí 03. října 2021 | 09:30 — Ilona Cílková
Počet zemí, které už vyžadují povinné očkování, zatím především pro lékaře, zdravotnický personál a zaměstnance sociálních služeb, se zvyšuje. Čím dál více firem vyžaduje po svých zaměstnancích, aby se nechali očkovat proti covidu. Pokud lidé nestihnou do určitého data předložit certifikát o vakcinaci, vedení je vyhazuje z práce.
Stále více společností vyžaduje, aby se jejich zaměstnanci naočkovali proti koronaviru / Depositphotos

Podle expertů si lze jen těžko představit, že bude koronavirus zlikvidován jako neštovice. Cílem by mělo být dosáhnout menšího přenosu a toho lze dosáhnout po naočkování 95 procent populace. Tlak na povinné očkování tedy v mnoha zemích začíná sílit.

Stále více společností tak vyžaduje, aby se jejich zaměstnanci naočkovali proti koronaviru. V opačném případě si mohou hledat novou práci. Ve světě se to zatím týká hlavně leteckých společností, nemocnic, bank a velkých globálních firem. Boj s neočkovanými probíhá hlavně v USA, kde sídlí řada globálních firem. Vakcínu proti covidu vyžadují obří technologické firmy Google, Microsoft a Facebook, které jen v USA zaměstnávají desetitisíce lidí. Kdo se očkovat nenechá, do kanceláří už se nevrátí. Streamovací platforma Netflix vyžaduje po svých zaměstnancích povinné očkování. Jde hlavně o členy natáčecích štábů, které pracují na území Spojených států.

Celosvětově se také řeší povinné očkování zdravotníků, které je v platnosti například ve Francii a v USA. Američtí zdravotníci měli do úterý předložit potvrzení o alespoň jedné aplikované dávce. Pokud certifikát nedodali, v zaměstnání končí. Jen v New Yorku se propouštění týká pravděpodobně desetitisíců lidí a úřady se už kvapně připravují na personální výpadek.

Velkým tématem je i povinné očkování leteckých pasažérů, které už schválila například Kanada. Aerolinky mezitím nařizují povinnou vakcínu svým zaměstnancům. Dopadá to na piloty, letušky i další zaměstnance největších amerických leteckých společností Delta Air Lines a United Arlines. I v tomto případě člověk bez očkování přijde o práci. A budou jich zřejmě stovky.

A začali přitvrzovat i zaměstnavatelé. Místo finanční motivace, dnů volna a dalších benefitů přechází k agresivnějším možnostem, jak očkování vynutit. Federální vláda USA totiž nemá pravomoc očkování plošně nařídit, a tak jednotlivým firmám a institucím nezbývá jiná varianta než podmínky určit svépomocí. Očkování po svých zaměstnancích vyžadují i firmy provozující alternativní taxislužby Uber a Lyft, největší soukromý zaměstnavatel Walmart, největší producent potravin v USA Tyson Foods. Očkování vyžadují banky Morgan Stanley a Goldmans Sachs. Bankovní společnost Goldman Sachs zašla nejdál. Vakcínu vyžaduje nejen po zaměstnancích, ale i klientech a pouhých návštěvnících poboček. Zase o krok blíž k povinnému očkování. Stejně nás nemine, je přesvědčen vědec.

Zdroj: bbc.comforbes.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu