Výbuch sopky na ostrově La Palma ovlivnil i nebe nad Českem. Hrozí kyselé deště

Domácí 28. září 2021 | 07:41 — Ilona Cílková
Erupce vulkánu Cumbre Vieja na Kanárských ostrovech ovlivnila i nebe nad Českou republikou. Na základě dostupných modelových a družicových dat proniklo začátkem tohoto týdne nad naše území poměrně velké množství oxidu siřičitého (SO2). V atmosféře je vysoko, i tak mohou vznikat kyselé deště.
Další 2 fotografie v galerii
Situace na Kanárském ostrově La Palma je nadále kritická / Depositphotos

Kromě lávy a sopečného popela, který představuje nebezpečí pro blízké okolí sopky, se při erupcích uvolňuje i oxid siřičitý. A ten se pak atmosférou šíří často i na značné vzdálenosti přesahující tisíce kilometrů. V současné době se dostal i do Česka. Vlivem proudění se nejprve šířil směrem k západní Evropě, kdy během víkendu hlásily zvýšené koncentrace stanice nad Francií i zeměmi Beneluxu. Další pole SO2 pak zamířilo nad Středomoří, odkud se díky větru vhodných směrů dalo do pohybu směrem do střední Evropy.

Na základě dostupných modelových a družicových dat proniklo začátkem tohoto týdne nad její území poměrně velké množství plynu. Celkový obsah ve vzduchovém sloupci sahajícím od země do vyšších hladin atmosféry dosáhl hodnot až kolem 10 tisíc miliard molekul nad metrem čtverečním, tedy asi sto- až pětsetkrát vyšší hodnoty, než je obvyklé. 

Podle Michala Žáka z ČHMÚ je nutné zdůraznit, že jde o množství v celém vertikálním sloupci vzduchu, přičemž drtivá většina se nachází ve vysokých hladinách (pět a více kilometrů), a tak jeho vliv na podmínky u zemského povrchu je jen minimální.

Zatímco plynný oxid siřičitý se k zemskému povrchu z vyšších hladin dostává jen velmi obtížně, ve formě kapalné to už do určité míry možné je. Oxid siřičitý totiž ve vzduchu může reagovat s vodní párou a vést ke vzniku kyseliny sírové. A ta se pak může stát součástí dešťových kapek, které při srážkách padají k zemskému povrchu, vzniká takzvaný kyselý déšť.

Podle Žáka v současnosti takto vyvolané kyselé deště budou mít jen velmi mírně snížené pH, tedy budou jen velmi slabě kyselé. Část oxidu siřičitého se totiž nachází v hladinách vyšších, než ve kterých v této roční době běžně vznikají oblaky a srážky. Rozhodně tak nelze očekávat takovou intenzitu kyseliny v deštích, jaké jsme v Česku mívali před odsířením tepelných uhelných elektráren v 80. letech minulého století. Navíc jde samozřejmě jen o záležitost krátkodobou. Se změnou proudění nad střední Evropou koncentrace SO2 ve vyšších hladinách nad Českou republikou v nejbližších dnech zase významně klesne a možnost vzniku kyselých dešťů pomine.

Situace na Kanárském ostrově La Palma je nadále kritická. Ze sopky se již týden valí láva. Podle expertů v současné době existují dva aktivní lávové proudy. Zatímco jeden z nich se rychle pohybuje na sever, druhý pomalu postupuje směrem na jih. Včera se lávový proud přiblížil k moři. Odpoledne se láva podle médií nacházela zhruba 600 metrů od pobřeží a do kontaktu s mořem by podle agentury EFE mohla vstoupit už v pondělí. Úřady vyhlásily nová varování, obyvatelé dalších obcí a osad v blízkosti lávového proudu by neměli vycházet ven.

Kontakt lávy o teplotě vyšší tisíc stupňů se slanou mořskou vodou vytvoří podle odborníků menší výbuchy a hlavně povede ke vzniku toxických emisí. Podle kanárského vulkanologického ústavu (Involcan) je však nebezpečí jedovatých zplodin omezené na oblasti v blízkosti lávového proudu, uvedla agentura EFE. Meteorologové vydali první předpověď na letošní zimu. A máme se na co těšit.

Zdroj: chmi.cz, efe.comct24.ceskatelevize.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu