Lépe už bylo. Čechy čekají smutné Vánoce a veselý nebude ani příští rok, varují ekonomové

Domácí 25. září 2021 | 09:16 — Ilona Cílková
Čechy letos čekají nejdražší Vánoce v historii. Dovoz zboží prodražuje a komplikuje hlavně mezinárodní lodní doprava. Kvůli váznoucím dodávkám zboží a materiálů docházejí třeba notebooky, televize nebo plyšové hračky. A vánočními nákupy to nekončí. Podle ekonomů nebude lépe ani příští rok.
Podle ekonomů ceny neklesnou ani příští rok / Depositphotos

Čechy čekají nejdražší Vánoce v historii. Chtějí-li se vyhnout dalšímu zdražování, měli by pod stromeček nakupovat už nyní. Poslední čtvrtinu roku mohou podle obchodníků poznamenat výpadky některého zboží a na vánoční sezonu by ho tak v kamenných obchodech i na e-shopech mohl být nedostatek. I když se obchodníci předzásobili, má určitá část sortimentu výpadky. Horší je teď dostupnost například u levných notebooků do patnácti tisíc korun. Obvykle jde před Vánoci přitom o jeden z nejprodávanějších produktů v segmentu elektroniky.

„Situace na trhu s čipy se podepisuje i na dostupnosti domácích spotřebičů, jako jsou třeba myčky, displeje, chytré televize a problematická je také dostupnost nových herních konzolí," uvedla mluvčí Alzy.cz Daniela Chovancová. V následujících měsících může být nedostatek plyšových hraček a kvůli nedostatku čipů také těch na dálkové ovládání. „Otázka je, jestli zboží, které jsme si objednali už před řadou měsíců, vůbec na Vánoce dorazí. Druhá věc ovšem je, že tu situaci víme už s nějakým předstihem a jsme schopni na to reagovat," sdělila ředitelka Hamleys Jana Doležalová. 

Krize v dopravě a nedostatku komponentů letos zasáhla téměř všechny obory a výroby. Za hrozící omezenou nabídkou jsou hlavně uzavírky ve velkých námořních přístavech a ještě stále přetrvávající následky uváznutí přepravní lodi v Suezském průplavu. Omezenou nabídku ale způsobuje i nedostatek komponentů. V poslední době asi nejzmiňovanější polovodiče mohou za nedostatek aut na trhu. Čipy jsou ale i téměř v každé elektronice, i tam se počítá s nižším počtem dodávek. Kvůli vysoké poptávce na trhu chybí i další vstupní komponenty jako plasty, kovy nebo dřevo.

A vánočními nákupy to nekončí. Lépe podle ekonomů nebude ani příští rok. Už delší dobu se ve veřejném prostoru řeší zdražování elektřiny, které se už pomalu začíná týkat i českých domácností. Její ceny mohou vzrůst až o pětinu a zdražení neunikne nakonec nikdo.

„Jsou k dispozici různé analýzy bank a finančních institucí, které upozorňují, že ta energetická situace se nezlepší, že se to bude dále zhoršovat, což znamená obrovské zdražování pro domácnosti, které si teď ještě nikdo ani neumí představit. Prostupuje to celou ekonomikou, energie jsou obsažené ve všem, zdražují elektroniku, automobily, oděvy, služby, vodu. A když budou energie drahé, tak to provozovatelé dříve či později přenesou na konečného zákazníka," varuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Růst cen podle něj nebude ve stejný čas, ale bude se lišit podle odvětví či typu zboží. Někde tak Češi mohou zaplatit víc už letos, jinde v průběhu příštího roku.

„Ceny už zůstanou vysoko, na to si lidé musejí zvykat. Jakmile holič jednou zdraží, protože mu třeba zvedli nájem, tak už nepůjde s cenou dolů," uvádí Kovanda s tím, že Češi mohou doufat, že zdražování příští rok zpomalí, ale to, že by ceny za cokoliv klesly, podle něj zkrátka není reálné. Čechům výrazně zlevňují nákupy v polských obchodech. Zlotý je vůči koruně nejslabší v novodobé historii.

Zdroj: lukaskovanda.cz, ct24.ceskatelevize.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu