Mají si odmítači vakcín připlácet za zdravotní péči? Časem se tomu stejně nevyhneme, říká biochemik

Domácí 25. září 2021 | 08:37 — Ilona Cílková
Z epidemie vede jen jediná cesta a tou je očkování. Je ale nutné, dostat očkování i k lidem, kteří ho odmítají nebo se koronaviru nebojí. O povinné vakcinaci stát zatím neuvažuje. Stále častěji se ale zmiňuje fakt, zda by si lidé, kteří prokazatelně nepečují o své zdraví, měli podílet na úhradách zdravotní péče.
Jak přesvědčit ty, kteří se nechtějí očkovat? / Depositphotos

Podle prezidenta lékařské komory Milana Kubka si nemůžeme dovolit dlouhodobě platit testy, které jsou pouhou vstupenkou na koncert, do hospody nebo ke kadeřníkovi, když je zde účinná alternativa, a tou je očkování. „My máme bohužel jistou část obyvatel, kteří mají mentalitu černých pasažérů. Oni by rádi využívali té výhody kolektivní imunity, ale nejsou ochotni pro to nic udělat. A naší společnou snahou musí být přesvědčit je, aby nám pomohli tu kolektivní imunitu vybudovat, aby si tedy koupili svůj lístek, aby přispěli těm ostatním," je přesvědčen Kubek. Také naznačil, že považuje za nespravedlivé, aby infikovaní hospitalizovaní, kteří se předtím nenechali naočkovat, dostávali v nemocnicích drahé monoklonální protilátky zadarmo.

„Musíme lidem neustále vysvětlovat výhody vakcinace. I mladí by se měli nechat naočkovat, i když se cítí silní. Vakcinací ochrání starší lidi, kteří se rovněž nešli očkovat," myslí si Kubek. V Česku je stále více než 400 tisíc lidí starších 60 let, kteří proti covidu nejsou naočkovaní. Odborníci tento fakt považují do budoucna za velkou hrozbu.

Ale jak přesvědčit ty, kteří se nechtějí očkovat? Podle evolučního biologa Jaroslava Flegra je nejlepší cesta motivace. „Je potřeba vysvětlovat. Myslím, že mezi odpůrce očkování patří ti, kteří tento postoj zaujali z politických důvodů, druzí proto, že chtějí být zajímaví, ale je mezi nimi i obrovská skupina těch, kteří vakcínu nechtějí, protože o ní moc nevědí nebo uvěřili dezinformacím," uvedl biolog pro CNN Prima NEWS.

S návrhem Milana Kubka, aby si neočkovaní platili náklady spojené s následnou léčbou covidu, nesouhlasí lékař a bývalý olympionik Lukáš Pollert. Tento přístup vnímá jako nemyslitelný. „Je to stejné, jako bychom kuřákům řekli, ať platí, když dostanou infarkt," zdůraznil. „Nebo že si někdo bude muset uhradit endoprotézu. Deset milionů lidí nežije zdravě, výtka by tedy měla směřovat ke všem," uvedl v reakci na slova prezidenta České lékařské komory.

K tomuto tématu se před časem vyjádřil i biochemik Jan Konvalinka. Ten uvedl, že by lidé, kteří nejsou očkovaní a je u nich riziko, že by mohli dopadnout kvůli covidu špatně, měli třeba platit větší zdravotní pojištění. „To jsem to schytal. Strhla se obrovská vlna nenávisti, výhrůžek a velmi ošklivých anonymních útoků. Na druhé straně opravdu rozhořčení, jako co si to dovoluji a že ti lidé sportují, starají se o svoje zdraví, nechtějí se z různých důvodů nechat očkovat. A co teprve řekneme kuřákům a obézním a tak dále," popsal biochemik v rozhovoru pro Český rozhlas.

„Uvědomil jsem si, že v této hrozně vypjaté situaci to asi není šťastný nápad. Spíš bychom měli motivovat pozitivně. Na druhou stranu – my se podle mě v této zemi nevyhneme dlouhodobě diskuzi o tom, jakým způsobem se budou lidé, kteří opravdu dlouhodobě a prokazatelně nepečují o své zdraví, podílet na úhradách zdravotní péče, která letí nahoru a v podstatě přestává být zaplatitelná," myslí si Konvalinka. Země stupňují tlak na vakcinaci. Nejlepší motivace očkovaných bude jejich zvýhodnění.

Zdroj: plusrozhlas.cz, cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu