Evropu čeká další šok. České domácnosti se musí připravit na výrazné zdražení plynu

Domácí 08. září 2021 | 11:24 — Ilona Cílková
Současný prudký vzestup cen zemního plynu zasahuje nejen Evropu, nýbrž celý svět. Pokud by se plyn prodával v barelech jako ropa, vyšel by teď jeden takový barel na více než 100 dolarů.
Další 3 fotografie v galerii
Evropa nyní zažívá plynový šok / Depositphotos

Jestliže ropa stojí více než sto dolarů za barel, začíná se hovořit o ropném šoku. Nyní je tedy plně na místě začít mluvit o světovém plynovém šoku. Běžně je plyn levnější než ekvivalentní objem ropy, avšak nyní je o zhruba 40 procent dražší. Pro české domácnosti to znamená jediné. Plyn jim citelně zdraží. Letos na podzim, případně v příštím roce to může být až o patnáct procent. Cena pak půjde nejspíše výš i v dalších letech.

Naštěstí by růst měla tlumit právě posilující koruna. ČNB sice nemůže svoji měnovou politikou ovlivnit světové ceny plynu, počítané v dolarech, ale může skrze vyvolané zpevnění koruny zlevnit plyn po přepočtu do české měny. Co by za to dali třeba v Německu, kde nyní mají spotřebitelskou inflaci ještě výraznější než v Česku. Kvůli sdílení eura však nemají vlastní měnovou politiku, takže proti vyšší inflaci vlastním zvýšením úroků bojovat nemohou.

Ekonomové upozorňují, že nadcházející zima zvláště pro Evropu může představovat hořké prozření, jak nesmírně důležitý plyn je pro celou její ekonomiku. Starý kontinent čelí už celé léto situaci, kdy plynu není dost, aby se mohly doplnit zásobníky vyčerpané po loňské dlouhé zimě. Rusko, největší dodavatel plynu do Evropy, omezuje svůj vývoz plynu z řady důvodů. Jedním z nich je evidentně i ten, že ruský plynárenský gigant Gazprom, většinově ovládaný Kremlem, se snaží demonstrovat nepostradatelnost dokončovaného plynovodu Nord Stream 2. Gazprom omezením dodávek plynu po svém tlačí EU k tomu, aby nekladla překážky do cesty zprovoznění plynovodu Nord Stream 2. Plynovod je nyní již prakticky dokončený. Moskva usiluje o to, aby ním plyn začal do Německa proudit co nejdříve a nejhladčeji.

Největší americká banka JP Morgan privátně doporučuje nákup akcií Gazpromu. Ve zprávě klientům za začátku září doporučení zdůvodňuje tím, že Gazprom za současných napjatých podmínek světového trhu s plynem může velmi dobře uplatňovat „svoji kontrolu nad celým trhem s plynem v EU“. Nahrává mu v tom letošní nezvykle chladné počasí. I v Česku začala topná sezóna nebývale brzy, na některých místech už koncem srpna. Krušnější zima pochopitelně umocňuje sháňku po plynu, takže Gazprom si za své dodávky do EU bude moci k běžné ceně přirazit o to více, což zvýší jeho ziskovost, včetně té přepočítané na akcii.

Češi, kteří už v příštích měsících na svých peněženkách neblaze pocítí zdražování plynu, tedy nechť místo nábytku v Polsku nyní radši investují do akcií Gazpromu, doporučuje ekonom Lukáš Kovanda. Až jim v příštích měsících dorazí účet s výrazně navýšenou cenou za plyn, budou se moci utěšovat alespoň tím, že díky té samé vyšší ceně roste hodnota akcií v jejich vlastnictví. Rusko záměrně omezuje dodávky plynu do Evropy. Dopad na domácnosti i podniky bude enormní.

Zdroj: oenergetice.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu