Odlišné názory na koronavirus vadí. Je to jako za normalizace, říká senátor Žaloudík

Domácí 31. srpna 2021 | 09:05 — Ilona Cílková
Přednáška dezinformátorů, nebo snaha zklidnit situaci a uvézt ji do rovnováhy? Rozlišné názory panují na přednášku s názvem "Co budeme učit mediky o infekci SARS-CoV-2", která se měla konat ve Valdštejnském paláci.
Další 3 fotografie v galerii
Podle Žaloudíka bylo cílem přednášky dospět ke konsensu / Foto: Martin Paták

Spoluorganizátor semináře senátor ČSSD a lékař Jan Žaloudík ke zrušení akce říká: „Filtrujeme, ještě než se to řekne. Jako za normalizace." Podle něj už nejde o virus, ale o svobodu projevu.

Plánovaný seminář "Co budeme učit mediky o infekci SARS-CoV-2?" se nekoná. Kontroverze vzbudil seznam řečníků, mezi nimi třeba molekulární bioložka Soňa Peková. „Je to odraz doby, které začínám říkat normalizační. Jde tu o svobodu projevu před projevem," reagoval na zrušení akce Jan Žaloudík v rozhovoru pro Český rozhlas.

Poslanec, místopředseda TOP 09 a lékař Vlastimil Válek měl také vystoupit. Svou účast na akci ale stáhl. „Akce byla zpočátku velmi dobře míněna, ale zasedá sněmovna a já jako předseda poslaneckého klubu tam nemohu nebýt," vysvětlil pro Český rozhlas svoje odstoupení Válek. A dodal i další argumenty proti semináři: „Část přednášejících ale nikdy mediky neučila. A původní záměr, jak jsem ho vnímal, je, že budou přednášet ti, co reálně na lékařských fakultách učí. Já si připravil takový kompilát toho, co budeme mediky učit, což někteří přednášející dokázat nemohli," uvedl Válek.

Profesor Žaloudík ujišťuje, že děkani lékařských fakulty pozváni byli. A vysvětluje, proč k semináři nedošlo: „Děkani se vzpamatovali až na popáté. Už loni jsme došli k prvnímu termínu semináře s osmnácti zástupci medicínských oborů, kteří představují odlišné názory. Ale když teď přišel dopis děkanů, že si seminář nepřejí a zajistí výuku sami, tak ať to udělají oni. Proto jsme to odvolali."

„Problém je v tom, že filtrujeme přístup lidem s různými odbornými názory, kteří mají akademické tituly a dělají tu problematiku dnes a denně. Možná více než ti, kteří v médiích vystupují," kritizuje senátor. Seminář hájí s tím, ža na podobnou akci mají být pozváni i lidé, kteří zastávají odlišné názory. „Nemá cenu dělat v Senátu seminář, kde se všichni absolutně shodnou na tom, co ráno zaznělo ve zprávách," míní.

Podle Válka ale diskuze o vědeckých tématech patří na vědecké odborné kongresy, nikoliv do Senátu či sněmovny. „Bylo by potřeba, aby odborné společnosti zorganizovaly diskuze odborníků, kteří by si vše vyříkali. Ale půda Senátu a Poslanecké sněmovny je bohužel vnímána jako reprezentace názorů té instituce."

Podle Žaloudíka bylo cílem přednášky dospět ke konsensu. „V řadě oblastí se ještě mnoho neví. Je tam tisíc otázek. Ale my chtěli jedinou věc. Dotáhnout lidi s různými názory do Senátu. Členové zdravotního výboru mají všichni lékařské vzdělání, takových seminářů se v Senátů pořádají desítky ročně," upřesnil záměr senátor, který podle svých slov chtěl zprostředkovat hlavně názorovou pestrost. „Nehrajme si na to, že je tady někdo moudrý, kdo ví, co je ten správný a nesprávný názor. To tady bylo za doby normalizace," glosuje Žaloudík.

Podle něj má smysl odborný seminář pořádat právě tehdy, pokud je více názorů. „Druhá věc je klima doby. I děkanové klasifikovali srpen 1968 jako bratrskou pomoc a teď je to okupace," uzavřel Žaloudík. I po roce si stojí za svým názorem. Mikrobioložka o třaskavém tématu současných dnů.

Zdroj: plus.rozhlas.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu