Cena respirátorů neuvěřitelně spadla. Chystá se další změna

Domácí 21. srpna 2021 | 07:39 — Ilona Cílková
Ministryně financí Alena Schillerová v pondělí navrhne vládě dvouměsíční prodloužení prominutí daně z přidané hodnoty (DPH) na respirátory kategorie FFP2 a vyšší. Až do konce letošního ledna byly tyto zdravotní pomůcky daněny základní sazbou 21 procent.
Další 3 fotografie v galerii
Cena respirátorů spadla od jara na polovinu / Depositphotos

Vzhledem ke stále povinnému nošení respirátorů kategorie FFP2 ve vnitřních prostorách a MHD dvouměsíční prominutí daně připraví veřejnou kasu o zhruba 480 milionů korun. Výpočet vychází z předpokladu průměrné denní spotřeby daných respirátorů v ČR v počtu zhruba pěti milionů kusů, a to při průměrné ceně 7,50 koruny za jeden respirátor.

Cenové rozpětí je v případě respirátorů typu FFP2 v současné době zhruba od pěti do deseti korun za kus. Uvedená průměrná denní spotřeba je dána několika okolnostmi, včetně možnosti respirátor dezinfikovat a použít jej tak opakovaně. Současně zdaleka ne všichni obyvatelé ČR budou respirátor muset využít každý den, zejména pak ne o víkendech.

Snížení potenciálního inkasa o 480 milionů korun je plně přijatelné, pro veřejné rozpočty nebude za současného stavu znamenat výraznější problém, uvádí ekonom Lukáš Kovanda.

Prodloužení prominutí DPH u respirátorů FFP2 je sociálně vstřícným krokem. Déletrvající povinnost nosit respirátory v MHD nebo ve vnitřních prostorách by v ČR totiž mohla znamenat značnou finanční zátěž zejména pro nejchudší pětinu českých domácností.

Ke snížení nebo zrušení 21procentní DPH na ochranné pomůcky proti šíření koronaviru vyzvali v zimě vládu sami výrobci respirátorů. I proto pak snížení DPH do konečné ceny promítli. Cena respirátorů i díky snížení DPH prokazatelně klesla. V řadě případů třeba na polovinu ceny, kterou měly ještě letos v prvním čtvrtletí. Přichází další špatná zpráva pro Čechy. Ale vše se dá přechytračit a šikovní si určitě poradí.

Zdroj: lukaskovanda.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu