Dejte si pozor na peníze. Podvodníci se snaží vymámit z lidí finance pod hlavičkou České pošty

Domácí 08. srpna 2021 | 14:02 — Helena Malá
Česká pošta přišla s důrazným varováním. V poslední době se totiž začaly množit podvodné e-maily a sms zprávy, které mají jasný cíl. Připravit adresáty o peníze a k tomu jim ještě poškodit počítač či mobil. Podvodníci přitom zneužívají jména České pošty.
Další 3 fotografie v galerii
Podvodníci zneužívají jméno České pošty a mámí z lidí peníze / Česká pošta

"Varujeme proto klienty České pošty před podvodnými elektronickými zprávami (phishing), které jsou zasílány z podvodných adres. Tyto podvodné e-mailové zprávy nerozesílá Česká pošta a nemá s nimi nic společného," uvedl muvčí České pošty Matyáš Vitík.

Pokud kdokoliv obdrží podvodný e-mail vztahující se k České poště, může jej odeslat na adresu info@cpost.cz. Česká pošta už podala trestní oznámení na neznámého pachatele a spolupracuje s Policií České republiky. "Těmto formám útoku se dá velmi těžko předcházet a ke zneužití může být útočníky využit jakýkoliv subjekt státní, veřejné nebo komerční sféry," podotkll Vitík.

Rozeznat podvodný email přitom není nic složitého. Předstírá, že byl odeslán z České pošty. Děkuje uživateli za používání České pošty a informuje, že na něj čeká balíček s tím, že stačí dokončit platbu ve výši několika destikorun kliknutím na odkaz. Útok je šířen z podvržené e-mailové adresy, například Česká pošta <nn@enom.com>, Česká pošta <devlettemel@goldhaim.com>, "Ceska Posta" info@midaghty.com a podobně. "Česká pošta není autorem těchto podvodných zpráv. Zákazníci by aktuálně měli věnovat zvýšenou pozornost všem podezřelým e-mailovým zprávám," poznamenal muvčí České pošty.

Lidem může přijít také podvodná sms zpráva, a to například z telefonního čísla +1 (323) 745-8683, +1 (323) 745-8683, +1 323-538-6847, +1 323-538-6847 a podobně. A opět podvodníci informují o údajném balíčku a žádají uhradit peníze za dopravu.

Doba, kdy zprávy bývaly psány špatnou češtinou s gramatickými a stylistickými chybami, je pryč. Dnes je podvrh více méně identický a je třeba zaměřit se na detail, například mailovou adresu odesílatele. "Vždy je uvedeno několik odkazů na falešné stránky nebo erotické reklamy či zdroj škodlivého sw, který se pokusí vaše zařízení ovládnout. Pokud na takový odkaz kliknete, stáhne se do vašeho počítače škodlivý kód, který umožní posléze útočníkovi ovládnout váš počítač. Potom útočník získá přístup ke všem informacím uloženým v počítači, je schopen monitorovat údery na klávesnici, vytvářet kopie obrazovek, upravit konfiguraci vašeho počítače, sledovat síťovou komunikaci a dále také získá přístup k vašim osobním údajům včetně hesel. Reálně tak hrozí zneužití těchto údajů např. u internetového bankovnictví," upozornil Vitík.

Na takové zprávy proto v žádném případě nereagujte. Pokud máte podezření, že se jedná o podvod, zkontrolujte si stav své zásilky na webu www.postaonline.cz nebo kontaktujte Českou poštu.

Jestliže podobný e-mail či sms zprávu obdržíte, neodpovídejte, neklikejte na žádné odkazy a neotvírejte žádné přílohy. "Rozhodně doporučujeme udržovat váš počítač s aktualizovaným programovým vybavením včetně antivirové ochrany. V případě, že přesto dojde k tomu, že na nějaký e-mail kliknete nebo máte podezření na jakoukoli nestandardní změnu chování vašeho počítače, doporučujeme provést kontrolu vašeho počítače a zkonzultovat situaci s počítačovým odborníkem," uzavřel Vitík.

Zdroj: Česká pošta.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu