Na českém trhu se objevily potraviny s obsahem karcinogenní látky. Odborníci varují před jejich požitím

Domácí 07. srpna 2021 | 07:12 — Helena Malá
Už dva výrobky obsahující rakovinotovorné látky musela v posledních dnech Státní veterinární správa (SVS) stáhnout z českých pultů. Oba produkty k nám doputovaly z Polska. Podle odborníků by je lidé neměli konzumovat.
Další 3 fotografie v galerii
Pesticid etylenoxid je v Evropské unii zakázaný / Depositphotos

Naposledy SVS nařídila na základě obdrženého varování Systémem rychlého varování (RASFF) stáhnout z trhu konzervy s filety ze sleďů v tomatové omáčce od polského výrobce Thai Union Poland Sp. z.o.o. Jen pár dní předtím postihl sejný osud uzený bok bez kosti od polského výrobce Animex Foods. Oba výrobky obsahovaly pesticid etylenoxid.

Pesticid etylenoxid je velmi reaktivní plynná látka s mutagenními a karcinogenními účinky. Používá se jako pesticid k ošetření některých rostlinných komodit a v EU není povolen. "Spotřebitelé, kteří mají některý z těchto produktů doma, by jej neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu," konstatoval mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Co se týká konzervy s filety ze slěďů, do České republiky se dostalo přes 14 600 kusů konzerv, avšak více než 12 000 balení se podařilo zachytit ve skladech. Na pultech obchodu se tak objevilo necelých 2500 kusů. Výrobek se prodával v mnoha různých prodejnách napříč trhem. "Při došetřování případu SVS zjistila, že se ke koncovému zákazníkovi dostalo necelých 17 % z celkového množství. Zadržet ve skladech se podařilo většinu dodaného zboží. Polský výrobce použil při výrobě směs aditiv obsahujících nevyhovující přídatnou látku karubin (E 410) s obsahem etylenoxidu. Informace o zdravotně závadném výrobku byla přijala SVS jak systémem rychlého varování RASFF, tak přímo od příjemce zásilky – společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko," upřesnil Vorlíček.

Závadný uzený bok v České republice prodával ve svých prodejnách obchodní řetězec Norma. Na český trh bylo dodáno přes 400 kg výrobku. Většina se již prodala. "Všechno zboží bylo z distribučního centra společnosti Norma distribuováno na jednotlivé prodejny. Zadržet na prodejnách se podařilo zhruba pětinu dodaného zboží. Polský výrobce opět použil při výrobě směs aditiv obsahujících nevyhovující přídatnou látku karubin (E 410) s obsahem etylenoxidu," dodal Vorlíček.

Příjemci zásilky bylo veterinárními inspektory opatřením podle příslušného paragrafu veterinárního zákona uloženo okamžitě stažení výrobků a následná likvidace veškerého z trhu staženého zboží. Pokud někdo zjistí, že výrobek s obsahem pesticidu má doma, může jej vrátit v místě, kde jej zakoupil.

Zdroj: Sátní veterinární správa.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu