Vytáhněte deštníky. Srpen začne chladným a deštivým počasím

Domácí 02. srpna 2021 | 09:21 — Ilona Cílková
Českou republiku následující týden nečeká příliš optimistická předpověď počasí. Na většině území mají být podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) přeháňky, déšť a bouřky. Podobné počasí má vydržet celý týden.
Další 3 fotografie v galerii
Proměnlivý letní charakter počasí v Česku bude pokračovat i během druhého prázdninového měsíce / Depositphotos

Proměnlivý letní charakter počasí v Česku bude pokračovat i během druhého prázdninového měsíce. Vlna veder nás tedy nečeká. Teploty se budou pohybovat spíše kolem letní hranice, stále ale platí, že budeme střídat sluneční brýle a deštníky.

Srpen bude jako celek zřejmě teplotně průměrný. Průměrná měsíční teplota se pohybuje na 17,3 °C. Naposledy teplotně průměrným srpnem byl rok 2016, v posledních letech byla jeho průměrná teplota nad dlouhodobým normálem. Srážkově bude zřejmě druhý prázdninový měsíc slabě nadprůměrný. Průměrné měsíční srážkové úhrny se pohybují na 80 mm. Loňský srpen přinesl v porovnání s normálem 139 % srážek, naopak srpen 2018 pouze 46 % normálu.

Hned první srpnový den bude deštivý. Na většině území bude převládat zataženo s deštěm, na jihovýchodě i vydatným, a ojediněle s velmi silnými bouřkami. Srážky budou ustávat až večer. Pondělí bude podle meteorologů většinou oblačno. Místy se vyskytnou přeháňky nebo déšť, odpoledne ojediněle i bouřky. Na horách na severu mají být srážky četnější. Nejvyšší teploty v pondělí dosáhnou 19 až 23 °C, na jihovýchodě až 25 °C, v 1 000 metrech na horách kolem 13 °C. Vát bude mírný západní vítr 2 až 6 m/s, který bude večer slábnout. V noci má být podle ČHMÚ polojasno až skoro jasno. K ránu ojediněle mlhy. Nejnižší teploty klesnou k 12 až 8 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

V úterý meteorologové očekávají zpočátku skoro jasno až polojasno, ojediněle mlhy. Odpoledne a večer se ale vrátí oblačno až zataženo, od západu na většině území Čech přeháňky, místy bouřky. Později se vyskytnou srážky místy i na Moravě a ve Slezsku. Nejvyšší teploty vystoupají k 21 až 25 °C, na jihovýchodě až k 27 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, který v bouřkách přechodně zesílí.

Deštivé počasí vydrží do konce týdne. Ani ve středu se počasí nezlepší. Ráno má být polojasno, během dne až oblačno a na většině území přeháňky, místy bouřky. Nejnižší noční teploty klesnou k 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 20 až 24 °C, na jihovýchodě až 26 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, který v bouřkách přechodně zesílí. A oblačno, přeháňky, déšť nebo bouřky mají podle meteorologů v Česku vydržet až do dalšího pondělí. Nejvyšší teploty dosáhnou až 27 °C a noční teploty klesnou maximálně k 10 °C. Počasí jako na houpačce. Po teplých dnech nás čeká změna.

Zdroj: chmi.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu