Změna v očkování? Až tento návrh projde v Německu, přijme ho většina států EU

Domácí 27. července 2021 | 10:26 — Ilona Cílková
Zatímco Andrej Babiš prohlašuje, že za této vlády očkování proti covidu-19 povinné nebude, v Německu se pár týdnů před volbami rozhořela diskuse o povinném očkování. Ta je vedena obavami, že během nadcházejícího podzimu by se mohla pandemie pod vlivem agresivnější varianty delta vrátit a znovu vést ke zmrazení veřejného života v zemi.
Další 3 fotografie v galerii
V Německu se pár týdnů před volbami objevila diskuse o povinném očkování / Depositphotos

Zavést povinné očkování je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha poměrně významný krok a pravděpodobně by kvůli tomu musel být změněn i zákon o veřejném zdraví. „Jestli se někdy dostaneme s očkováním proti covidu k té povinnosti, samozřejmě možné to je v budoucnu, ale nemyslím si, že je to otázka současné doby. Tato otázka nyní na stole není," uvedl ministr minulý týden.

Diskuse o povinném očkování se rozhořela u našich sousedů. Názory německých politiků se podobně jako u nás silně rozcházejí. „Očkovací povinnost neplánujeme, avšak jednou pro vždy ji nemohu vyloučit," řekl o víkendu klíčový politik strany Zelených Winfried Kretschmann. Svůj názor odůvodnil tím, že se mohou v nejbližší budoucnosti objevit varianty koronaviru, které z původně krajního opatření učiní nutnost. „Pak by mohla nastat situace, že by v některých odvětvích mohli působit pouze očkovaní," dodal Kretschmann.

Stejnou možnost naznačil i šéf úřadu spolkové vlády Helge Braun, který připustil, že by mohlo být opuštěno dosavadní pravidlo, kdy mají všichni stejná práva bez ohledu na to, zda dostali, nebo nedostali injekci s vakcínou. „Může to znamenat, že určité možnosti, jako návštěvy restaurací, kin, stadionů, by již nebyly možné pro neočkované lidi, i když by měli negativní test," uvedl blízký spolupracovník Angely Merkelové v rozhovoru pro nedělník Bild am Sonntag. Reagoval tak na otázku, co by vláda udělala, jestliže by na podzim vypukla čtvrtá vlna. Není vyloučeno, že ministr Braun svým vyjádřením testoval terén, aby se zjistilo, jakou odezvu by to mělo u veřejnosti.

Bavorský premiér Markus Söder přišel s jiným návrhem. Podle jeho představ by měli lidé, kteří se odmítají očkovat a chtějí mít i do budoucna možnost navštívit restaurace nebo muzea, mít povinnost platit si testy z vlastní kapsy. „Kdo měl možnost nechat se očkovat a zcela vědomě ji odmítl, nemůže být pořád dokola testován zadarmo," řekl Söder pro list Augsburger Allgemeine.

K povinnému očkování přistoupili před časem v Itálii, kde schválili povinné očkování pro pracovníky ve zdravotnictví a diskutuje se i o povinnosti očkovat učitele. Podobná opatření se chystají od 15. září i ve Francii. Povinné očkování proti koronaviru. Stát má právo ho zavést, říká expert.

Zdroj: augsburgerallgemeine.delidovky.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu