Hit českých důchodců s sebou nese jeden velký problém

Domácí 27. července 2021 | 09:43 — Ilona Cílková
Boom předčasných důchodů je dalším problémem českých firem. Ty i kvůli němu kriticky postrádají zaměstnance. Situace je podobně špatná jako byla před pandemií. A na výrazné zlepšení to nevypadá.
Další 3 fotografie v galerii
V důsledku pandemie se předčasný důchod stává hitem / Depositphotos

Českým firmám chybí statisíce lidí. Například mnohé průmyslové podniky nedokážou nahrazovat lidi, třeba v dělnických pozicích, kteří odcházejí do penze. Situaci znesnadňuje to, že zejména právě pracovníci s nižšími příjmy stále častěji volí možnost odchodu do předčasného starobního důchodu.

V důsledku pandemie se předčasný důchod stává hitem, jeho obliba stále stoupá. Český důchodový systém je totiž nastavený tak, že odchodem do penze si příjmově mnohem méně pohorší hůře placení pracovníci než ti placení lépe. Takže právě mezi hůře kvalifikovanými, a tedy méně placenými je po předčasném důchodu největší zájem. Shodou okolností jde ovšem o tytéž lidi a profese, po nichž je na úřadech práce ze strany firem největší sháňka.

Do předčasného důchodu se podle letošních údajů rozhodlo odejít zhruba 660 tisíc stávajících penzistů, to je více než čtvrtina. Na počátku tisíciletí přitom možnost předčasného důchodu využívala jen necelá desetina tehdejších penzistů.

„Pandemie předčasný důchod ještě zatraktivňuje. Penzisté patří k rizikovým skupinám, takže mnohým z nich nestojí jen nepatrně vyšší pracovní výdělek za to, aby riskovali své zdraví. Mnohým z nich se vzhledem k nastavení českého důchodového systému ani nevyplatí čekat na řádný důchod. Řádný důchod pro ně neznamená o tolik vyšší výdělek v porovnání s penzí předčasnou, aby dali své zdraví všanc," říká hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Navíc, pokud už loni či letos firmy a podniky kvůli covidovým uzavírkám a celkovému ekonomickému útlumu omezovaly své plány na přijímání nových pracovníků, jednalo se právě o vyšší věkové skupiny. Tyto skupiny jsou totiž na trhu práce obecně zranitelnější. Mnozí z těchto lidí se při ztížených podmínkách hledání nové práce prostě řekli, že už to vzdají a odejdou do penze dříve, uzavírá Kovanda. Překvapivý průzkum. Na co Češi nejvíce spoléhají, když jim začne téct do bot.

Zdroj: fxstreet.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu