To, na co před pár dny upozorňovala WHO, se stalo skutečností

Domácí 19. července 2021 | 14:10 — Ilona Cílková
Česku zbývá pár týdnů, než bude delta mutace dominantní, varovala před pár dny Světová zdravotnická organizace (WHO). Dnes uvedl Státní zdravotní ústav, že delta mutace u nás převládá až z 80ti procent.
Další 3 fotografie v galerii
Státní zdravotní ústav, že delta mutace převládá až z 80 procent / Depositphotos

„Britská varianta, která byla dominantní v minulosti, je nyní zastoupena zhruba z 10 procent, jihoafrická a brazilská varianta se vyskytují ojediněle," uvedl dnes Státní zdravotní ústav. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ještě ve čtvrtek odhadoval, že delta v Česku převládne během několika týdnů. Tato mutace koronaviru se šíří výrazně rychleji, asi o 50 procent oproti variantě alfa, dříve známé jako britská. Zatím jde dokonce o nejinfekčnější ze všech známých variant.

Laboratoře z celé republiky vyšetřily za poslední dva týdny celkem 1405 ze zachycených SARS-CoV-2 pozitivních vzorků. Podle odborníků se v Česku objevila také takzvaná varianta delta plus. Odhalily ji testy v Jihomoravském kraji. Podle zdravotního ústavu jde o jediný záchyt v Česku.

„Nakaženou je třicetiletá žena z Jihomoravského kraje. Případ šetřila příslušná Krajská hygienická stanice a další výskyt onemocnění nebyl zaznamenán,“ upřesnila ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková. „V Evropě se tato varianta vyskytla poprvé v dubnu v Anglii a dosud bylo v Evropě osekvenováno 196 SARS-CoV-2 pozitivních vzorků s tímto genomem," dodala k variantě delta plus.

Podle odborníků se v Česku objevila také takzvaná varianta delta plus. Odhalily ji testy v Jihomoravském kraji. Podle zdravotního ústavu jde o jediný záchyt v Česku.

Delta mutace rovněž změnila typické příznaky. Ze studie britských lékařů z King's College London, vyplývá, že ztráta čichu a chuti už nepatří mezi nejobvyklejší příznaky. Častější je rýma a symptomy lehce zaměnitelné s běžným nachlazením.

Ještě obávanější je delta plus varianta, což je lehce pozměněná varianta delta poprvé rozpoznaná letos v dubnu. „Ta má navíc mutaci, kterou jsme viděli u variant beta a gama. Víme, že může navíc ovlivnit schopnost protilátek zneškodnit virus. Proto je tu obava, že by tento kmen viru mohl být ještě smrtelnější, protože by mohl být odolnější vůči lékům a vakcínám," uvedla hlavní vědecká pracovnice Světové zdravotnické organizace Soumya Swaminathanová. „Dobrá zpráva ale je, že zatím bylo na světě objeveno jen velmi málo případů." Delta plus byla zatím identifikována v nejméně 11 zemích včetně Indie, USA, Británie, Portugalska, Polska nebo Ruska. Údaje o deltě jsou podivné, říká virolog.

zdroj: szu.cz, irozhlas.cz, conservation.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu