Začíná experiment, který děsí vědce celého světa

Domácí 19. července 2021 | 07:02 — Ilona Cílková
Velká Británie potvrdila rozvolnění protiepidemických opatření. Premiér Boris Johnson zároveň vyzval, aby lidé dal zvažovali veškerá rizika. Prohlásil, že plán rozvolnění je nezvratný, a to navzdory stoupajícímu počtu nových případů nákazy koronavirem.
Další 3 fotografie v galerii
Velká Británie potvrdila rozvolnění protiepidemických opatření / Depositphotos

Ačkoliv se o 19. červenci dlouho hovořilo jako o „dni svobody“, přistupuje nyní vláda ke kroku se značnou opatrností. Úřady se obávají, že bude nadále růst denní počet nových případů koronaviru. „Odstranění restrikcí by nemělo být bráno jako znamení k pořádání velkých oslav. Chci zdůraznit, že pandemie rozhodně není u konce. Očekáváme, že kolem 19. července by denní přírůstek počtu nakažených mohl přesáhnout 50 tisíc," prohlásil britský premiér Boris Johnson.

„Abychom mohli přistoupit k těmto krokům, musíme být opatrní a musíme být naočkovaní," dodal s tím, že by se lidé neměli hned po rozvolnění vracet ke způsobu života, který vedli před pandemií.

Před podobnými kroky již v minulosti varovali vládní poradci Nového Zélandu, Izraele a Itálie. Více než 1200 vědců nyní stojí za dopisem zveřejněným v časopise Lancet, který varuje, že by tato vládní strategie mohla umožnit vývoj variant odolných vůči vakcínám.

Vládní poradce Nového Zélandu na summitu řekl, že on a jeho kolegové byli anglickým přístupem ohromeni. „Pokud jde o vědecké odborné znalosti, vždy jsme vzhlíželi ke Spojenému království. Proto považujeme za zvláštní, že Anglie nedodržuje ani základní zásady veřejného zdraví," řekl Michael Baker, profesor veřejného zdraví na univerzitě Otago a člen technické poradní skupiny zabývající se pandemií na ministerstvu zdravotnictví Nového Zélandu.
 
Podle serveru The Guardian se diskuze zúčastnil také profesor José Martin-Moreno z univerzity ve Valencii, senior poradce Světové zdravotnické organizace (WHO), který řekl: „S ohledem na vědecké poznatky, které máte, nechápeme, proč to chcete udělat.“

„Svět sleduje, jak se ve Spojeném království odehrává současná nevyhnutelná krize," uvedla zase lékařka Deepti Gurdasaniová, klinická epidemioložka a odborná asistentka na londýnské univerzitě Queen Mary. Situace v Británii je podle doktorky kritická. „Pokud vláda musí rozhodovat o tom, zda nechat zdravotníky, kteří mohou být nakaženi, aby dál pracovali v první linii, kde každý den vidí ohrožené pacienty, pak se situace velmi zhoršila, varovala na Twitteru.

Johnson v minulosti řekl, že je přesvědčen, že je nejlepší čas na ukončení restrikcí, ale lidé by měli být stále opatrní a v případě potřeby by vedení státu opět přistoupilo k restrikcím. Nebezpečný experiment, nebo přelomové řešení? Země mění taktiku v boji s koronavirem.

Zdroj: guardian.com, lancet.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu