To není zlý sen, to je realita. Benzín může ještě během léta zdražit o čtyři koruny za litr

Domácí 06. července 2021 | 07:01 — Ilona Cílková
Po krachu jednání kartelu OPEC cena ropy vystřelí vzhůru. Tento týden poprvé od října 2018 překročila hranici 77 dolarů za barel a vcelku rychle může pokořit dokonce i metu 90 dolarů za barel. Tak drahý byl barel Brentu naposledy v roce 2014.
Další 2 fotografie v galerii
Benzín v ČR může ještě během léta zdražit až o čtyři koruny za litr, na 37 korun / Depositphotos

Pokud by ropa skutečně zdražila trvaleji až tak výrazně, cena benzínu v ČR se přiblíží úrovni 37 korun za litr. Litr nafty by pak vyšel až na 35 korun. To znamená, že jak řidiči benzínových vozů, tak řidiči dieselů by platili o zhruba čtyři koruny na litr více než teď. Benzín Natural 95 teď stojí průměrně bez jednoho haléře 33 korun za litr, takže je už teď nejdražší za takřka dva roky, nafta stojí bez devíti haléřů 31 korun za litr.

Důvodem markantního růstu cen ropy na světových trzích je krach jednání kartelu OPEC a jeho spojenců v čele s Ruskem. Přední světoví ropní producenti nedokázali nalézt shodu. Už v minulém týdnu přitom jejich jednání skončila nezdarem, kvůli odporu Spojených arabských emirátů. Jako jediný člen kartelu odmítly prodloužení rámce loňské úmluvy do konce roku 2022. To těžce nese hlavně Saúdská Arábie. Termín dalších jednání zatím není určený.

Loni v dubnu se v době vrcholící pandemické situace kartel se svými spojenci dohodl na historickém přiškrcení těžby tak, aby stabilizoval dramaticky klesající ceny ropy. Spojené arabské emiráty tehdy souhlasily s tím, že jejich výchozí základní pozice pro určování objemu navýšení či snížení těžby bude činit 3,2 milionu barelů ropy denně. Nyní by rády těžily výrazně více nad tento dojednaný výchozí rámec. Pokud by měly souhlasit s prodloužením rámcové úmluvy do konce příštího roku, požadují navýšení své uvedené základní výchozí hodnoty na 3,8 milionu barelů denně.

Kartel OPEC a jeho spojenci v čele s Ruskem se sice dohodli na postupném navyšování těžby v příštích měsících, o 400 tisíc barelů každý měsíc počínaje srpnem, to ale Spojené arabské emiráty považují za nedostačující. Vzniká tak historicky zcela ojedinělý rozkol mezi vládci Spojených arabských emirátů a Saúdské Arábie, kteří dosud prakticky vždy vystupovali jako pevní spojenci.

Vyústěním současného rozkolu je to, že kartel OPEC a jeho spojenci od srpna těžbu nenavýší ani o uvedených 400 tisíc barelů denně. „To vyvolává dodatečný tlak na růst cen ropy, v případě Brentu právě až nad zmíněných 77 dolarů za barel. Už nyní je totiž situace na trhu s ropou napjatá, nabídka nestačí držet krok s poptávkou. Nelze tudíž vyloučit, že ještě v létě překročí barel ropy Brent cenovou úroveň 90 dolarů za barel. Pohonné hmoty v ČR by v takovém případně rapidně zdražily o další zmíněné zhruba čtyři koruny na litr," upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Historický rozkol může vystřelit cenu pohonných v ČR dramaticky vzhůru.

Zdroj: Kurzy.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu