Strach z rozsáhlého šíření delta varianty žene ceny vzhůru. Čechům nastávají kruté časy

Domácí 01. července 2021 | 13:46 — Ilona Cílková
Strach z další vlny koronaviru žene ceny komodit vzhůru. Pohonné hmoty tento týden opět zrychlily tempo svého zdražování, čeká se zvýšení cen elektřiny a ruku v ruce se zdražuje i většina potravin. Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR zdražuje úplně všechno a opravdu hodně.
Další 3 fotografie v galerii
Čechům zdražuje téměř všechno / Deposiphotos

Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 32,85 koruny, před týdnem byl o 31 haléřů levnější. Průměrná cena nafty činí 30,82 koruny za litr, také o 31 haléřů více než před týdnem. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin nejdražší od srpna 2019, nafta pak od loňského března. Nafta však letos zdražuje mírněji zejména kvůli letošnímu snížení spotřební daně z ní.

Pohonné hmoty v ČR v příštím týdnu dále zdraží, v rozsahu kolem dvaceti haléřů na litr. Cena ropy na světových trzích totiž nadále roste. Začátkem tohoto týdne se barel ropy Brent prodával až za 76,60 dolaru za barel, tedy za nejvyšší cenu od 31. října 2018. „Za posledních třicet dní Brent zdražil o více než pět procent. Cenu ropy žene vzhůru sílící poptávka po palivech související s post-pandemickým ekonomickým zotavováním," připomíná hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Při růstu ceny nad 80 dolarů za barel by se benzín v ČR prodával za zhruba 33,50 korun za litr, vyjdeme-li z předpokladu, že kurs koruny k dolaru zůstane poměrně stabilizovaný. Nafta by se v takovém případě prodávala za zhruba 31,50 korun za litr. K těmto cenovým úrovním tedy cena pohonných hmot o prázdninách vystoupá.

Rusko a Kazachstán na jednání rozšířené podoby OPEC volají po navýšení těžby, zatímco Saúdská Arábie a další země Zálivu volí opatrnější přístup. K opatrnosti je vede obava z delta varianty covidu-19. V důsledku jejího šíření může dojít opět k ekonomickému útlumu, jenž by srazil cenu ropy natolik, že by se dále zhoršil stav veřejných financí zejména právě Rijádu. Jedním z velkých světových dovozců ropy je Indie, kde si delta varianta covidu, dříve známá jako „indická mutace“, vybírá nemalé oběti.

Čechům rovněž výrazně zdraží i elektřina. Cena emisních povolenek Evropské unie dnes pokořila dosavadní historický rekord. Hodnota referenčního kontraktu prvně v historii dosáhla a překonala úroveň 57 eura za ekvivalent tuny oxidu uhličitého vypuštěného do ovzduší (viz graf níže). „Jen v letošním roce tak emisní povolenky EU zdražily o více než padesát procent. Podle německé banky Berenberg se do konce letošního roku budou povolenky prodávat za zhruba 110 eur," uvádí Kovanda.

Evropská komise tento měsíc předloží soubor nových opatření, jak učinit unijní ekonomiku zelenější. Bude mezi nimi i návrh zatížit povolenkami i námořní přepravu. Bude-li tento návrh uveden do praxe, zdraží námořní přeprava, tedy i zboží, které se jejím prostřednictvím přepravuje, od potravin, přes oděvy, hračky až třeba po elektroniku. Dosud povolenky musely nakupovat hlavně elektrárny, teplárny a průmyslové podniky. Rozšíření okruhu, v němž jsou povolenky vyžadovány, pochopitelně zvýší poptávku po nich, což podporuje popsaný cenový růst.

Právě také v důsledku dramaticky zdražujících povolenek rapidně stoupá cena silové elektřiny, tedy elektřiny prodávané velkoobchodně. Od její ceny se odvíjí to, kolik za elektřiny platí běžné domácnosti. Kromě zdražujících emisních povolenek cenu elektřiny pro české domácnosti žene vzhůru také postupující uzavírání německých uhelných a jaderných elektráren. Letos se v Německu odstavují další tři uhelné elektrárny. Elektřinu rovněž letos přestávají vyrábět tři ze zbývajících šesti jaderných reaktorů.

Zdražování silové elektřiny v Německu se projevuje růstem její ceny v Česku, jelikož Česko je de facto součástí německé energetické soustavy. Takže ceny silové elektřiny v ČR vlastně „kopírují“ ty německé. Češi tak nesou náklady za německou čistou energii, ačkoli sami do očištění své elektřiny zdaleka tolik neinvestují.

Zatímco v letošním prvním čtvrtletí byla obvyklá cena elektřiny kolem 1 500 až 1 600 korun za megawatthodinu, v nových cenících z letošního června není výjimkou cena přes 2 000 korun. Ceny emisních povolenek porostou i nadále, stejně jako se budou nadále uzavírat německé elektrárny. Domácnosti v ČR tak rozhodně neprohloupí, když cenu elektřiny zafixují na co nejdelší období, tedy na tři roky. Potíž je jen v tom, že téměř všichni významní hráči již fixní produkty zdražili. Emisní povolenky EU dnes stojí poprvé v historii přes 57 eur za kus. Začíná utahování šroubů. Češi se musí připravit na to, na co už dávno nebyli zvyklí.

Zdroj: LukasKovanda.cz, Thelocal.de.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu